Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Diskrimineringen mot äldre måste upphöra

Det är dags att vi börjar agera kraftfullt och genomför de förändringar som behövs för att äldre ska få den vård i världsklass som de förtjänar, skriver kristdemokraterna Michael Anefur, Birgitta Södertun och Per Einarsson.
Foto: COLOURBOX
Michael Anefur (KD), riksdagsledamot och ledamot i riksdagens socialutskott.
Birgitta Södertun (KD), 1:e vice ordförande för KD Senior och regionpolitiker.
Foto: JENS CHRISTIAN
Per Einarsson (KD), regionråd och gruppledare i Region Skåne.
Foto: JENS CHRISTIAN / PRESSBILD

Coronakommissionens bistra slutsats är att Sverige misslyckats med att värna om våra äldre och skydda dem mot covid-19. Regeringens åtgärder var otillräckliga. Ett välfärdssamhälle kan i hög grad bedömas utifrån den respekt som visas den äldre generationen, skriver kristdemokraterna Michael Anefur, Birgitta Södertun och Per Einarsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Coronapandemin har tydligt visat att det finns stora brister i vården och omsorgen av de äldre i vårt samhälle och det måste vi åtgärda. Inte minst den senaste tidens rapporter från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och coronakommissionen visar tydligt att vi inte har en jämlik vård i Sverige för alla grupper i samhället. Det yttersta ansvaret är regeringens. Coronakommissionen går till och med så långt i sin rapport att den anser det ”klandervärt” att regeringen inte tidigare uppmärksammade förhållandena på våra äldreboenden. 

Av IVO:s kritik mot regionerna framgick att många äldre inte fått en individuell läkarbedömning och i vissa fall ingen medicinsk bedömning alls. Felaktiga och oetiska prioriteringar har gjorts där de äldre och sköra har prioriterats ned. Ett otäckt skånskt exempel på detta är händelsen i Lomma där en vårdcentral beslutade att 180 personer skulle nekas sjukhusvård.

Coronakommissionens bistra slutsats är att Sverige misslyckats med att värna om våra äldre och skydda dem mot covid-19. Regeringens åtgärder var otillräckliga och kom för sent. Brist på skyddsutrustning, bristande medicinsk kompetens i äldreomsorgen och orimliga anställningsförhållanden gjorde att pandemin fick fäste bland de allra sköraste äldre. Mycket av den kritik som förs fram i rapporten har gett Kristdemokraterna rätt när det gäller flera av de förslag till åtgärder som partiet lagt fram till regeringen redan i ett tidigt skede av pandemin.

Men en del av kritiken handlar om brister där alla politiker har ett gemensamt ansvar. Detta är allvarlig kritik som måste bli en väckarklocka för alla partier både nationellt och i Region Skåne. Det är dags att vi börjar agera kraftfullt och genomför de förändringar som behövs för att äldre ska få den vård i världsklass som de förtjänar. Diskrimineringen mot våra äldre måste upphöra. Kristdemokraterna driver ett antal viktiga förslag för att förbättra vården för våra äldre. 

Undersköterskan är basen inom äldreomsorgen och därför måste undersköterskornas kompetens säkras genom att titeln skyddas. Övergångsregler behöver tas fram så att införandet av en skyddad yrkestitel kan ske på ett ordnat sätt och den enskilda undersköterskan får möjlighet att komplettera sin kompetens.

Dessutom behövs 2 000 nya sjuksköterskor inom kommunernas äldreomsorg. Rehabiliterande insatser är viktiga för äldre och nu efter corona är behovet särskilt stort. Därför behövs en medicinskt ansvarig för rehabilitering i varje kommun, en så kallad MAR. Kommunerna måste också få rätt att anställa läkare i den kommunala omsorgen. Detta skulle höja den medicinska kompetensen i gränssnittet mellan kommun och region och öka tryggheten för de äldre. Det är en självklarhet att alla ska ha rätt att träffa en läkare och få en individuell medicinsk bedömning, även den som har hemtjänst eller bor på ett särskilt boende. Kommunala läkare är ett viktigt steg för att åtgärda flera av de brister som lyfts upp i kritiken. 

Vi måste också växla upp arbetet med att erbjuda en fast läkarkontakt till alla som behöver det. Särskilt för äldre som ofta lider av flera olika hälsoproblem är det viktigt med en patientansvarig läkare som har en helhetssyn och känner till personens hela sjukdomshistoria. En fast läkarkontakt skapar trygghet och kontinuitet. Lika självklart som att de allra flesta vet namnet på sin frisör, lika självklart ska det vara att veta namnet på sin läkare.

För Kristdemokraterna i Skåne är det viktigt att alla skåningar ska kunna åldras i trygghet och värdighet. Ett välfärdssamhälle kan i hög grad bedömas utifrån den respekt och omsorg som finns om den äldre generationen. Våra äldre förtjänar att bemötas med respekt och ha tillgång till god vård och omsorg. De förtjänar en vård i världsklass. Förslagen finns på riksdagens bord om övriga partier vill prioritera och förbättra hälso- och sjukvården för våra alla sköraste. Det går att göra skillnad nu.


Michael Anefur (KD)

Riksdagsledamot och ledamot i riksdagens socialutskott 


Birgitta Södertun (KD)

1:e vice ordförande för KD Senior och regionpolitiker 


Per Einarsson (KD)

Regionråd och gruppledare i Region Skåne