Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Detta måste göras för att rädda besöksnäringen

TÄNK OM. De stödåtgärder som presenterats för besöksnäringen har förvisso varit välkomna, men är otillräckliga, skriver Jeanette Bohman och Sadoo Iskandarani.
Foto: SHUTTERSTOCK
Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård & Swedish Wine Center samt ledamot Visita Södra.
Foto: PRESSBILD
Sadoo Iskandarani, Laziza mat & Event & Logistic & Food Malmö samt ledamot Visita Södra.
Foto: PRESSBILD

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under nio månader har regeringen och myndigheterna riktat hårda restriktioner mot besöksnäringen. Trots att statistik visar att smittspridningen är i stort sett obefintlig på till exempel restauranger har man nu dragit åt tumskruvarna ytterligare genom att förbjuda restauranger att ha bord med fler än fyra personer och införa stopp för alkoholförsäljning efter klockan 20.

Besöksnäringen delar självklart viljan att bekämpa smittan och under hela pandemin har näringen tagit ett enormt stort ansvar. Tyvärr har inte regeringen tagit samma ansvar i behandlingen av besöksnäringen. De stödåtgärder som presenterats har förvisso varit välkomna, men är otillräckliga. Företagen tvingas vänta så länge på både besked och utbetalningar att många hinner gå under medan de väntar på stöden. Det duger inte.

Regeringen behöver inse allvaret i situationen och vad restriktionerna och bristen på adekvata stödåtgärder till besöksnäringen innebär för jobb och företag. Sverige och Skåne står inför en reell risk för massarbetslöshet, inte minst bland unga, med bakgrund av hur restriktionerna slår mot besöksnäringen. Redan har 6 522 personer inom besöksnäringen i Skåne varslats om uppsägning eller permitterats. Totalt i Sverige har över 100 000 människor i besöksnäringen redan förlorat jobbet, varslats eller permitterats. Många av dem är unga eller födda utomlands – människor som annars har svårt att få jobb. För att minska risken för att ytterligare tusentals jobb försvinner i Skåne behövs bättre stödåtgärder och de måste betalas ut omgående.

Förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 innebär i praktiken ett näringsförbud för många restauranger och serveringsställen under de timmar på dygnet då intäkterna är som störst.

Det behöver därför införas ett direkt stöd till företag med serveringstillstånd enligt alkohollagen där dessa ges 100 procents ersättning för de intäktsbortfall som skett med anledning av förbudet mot alkoholförsäljning från klockan 22 respektive klockan 20. Ett sådant stöd bör gälla retroaktivt från den 20 november, börja betalas ut omgående och finnas kvar under hela den period då begränsningarna kring alkoholförsäljning gäller.

Företag som i praktiken inte kunnat ha öppet ska få 100 procent av sina fasta kostnader ersatta. Maxbeloppet behöver återställas till de presenterade 75 miljoner kronor per månad och företag samt gälla retroaktivt.

Företag som av olika skäl inte omfattas av omställningsstödet behöver fortsatt ha tillgång till hyresrabatter. Ett sådant hyresstöd behöver uppgå till minst 50 procent av den fasta hyreskostnaden. Vidare behöver stödet utformas så att rabatten inte är beroende av fastighetsägarnas goda vilja samt vara betydligt mindre krångligt och innebära betydligt kortare handläggningstider än det nuvarande.

Möjligheten att permittera personal har varit välkommet, men för att rädda jobb och företag behöver permitteringsgraden sättas till minst 80 procents nivå. Dessutom är de extremt långa handläggningstiderna helt oacceptabla.

Utöver ovanstående stödåtgärder behöver dialogen med besöksnäringen kraftigt förbättras från regeringens och myndigheters sida. Genom en förbättrad dialog ökar möjligheten till större träffsäkerhet i åtgärderna, vilket gynnar såväl bekämpningen av smittspridningen som räddandet av jobb och företag.

Även oförmågan att inom rimlig tid få fram en pandemilag har slagit hårt mot besöksnäringen och inneburit att restriktionerna mot näringen varit oproportionerligt hårda. Nu är det hög tid att regeringen inser vad deras långsamma ageranden ställer till med och att de ger snabba besked om förbättrade och förstärkta stöd. 


Jeanette Bohman

Skivarps Gästgivaregård & Swedish Wine Center

Ledamot Visita Södra


Sadoo Iskandarani

Laziza mat & Event & Logistic & Food Malmö

Ledamot Visita Södra