Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det politiska minnet är kort hos S i Helsingborg

Peter Janson (C), ordförande fastighetsnämnden i Helsingborg.Foto: GABRIEL MARTINEZ
Maria Winberg Nordström (L), ordförande barn- och utbildningsnämnden i Helsingborg.Foto: PRESSBILD

Hyresavtalet med Fridaskolan ger på 20 år staden intäkter på 157 miljoner kronor, skriver Peter Janson (C) och Maria Winberg Nordström (L) i en replik till socialdemokraterna My Rosell och Maria Ward i Helsingborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. My Rosell (S) och Maria Ward (S) för i sin debattartikel på Kvällsposten Debatt fram antagandet att Helsingborgs stad är oansvarigt när Norrehedskolan hyrs ut till en friskola i stället för själv använda den.

I början av 2000-talet konstaterades att det fanns för få elever i Norrehedskolans geografiska närområde och skolan avvecklades. Det var Socaldemokraterna som beslutade att lägga ner skolan.

 

När Helsingborgs stad bygger nya kommunala grundskolor så byggs de i områden där det byggs bostäder. Vi vill att det ska finnas en kommunal grundskola i varje bostadsområde. Där det saknas tillräckligt elevunderlag byggs inga skolor. De kommunala grundskolor som redan finns i Norrehedskolans närområde har plats att ta emot de elever som bor där i dag och för ett antal år framåt.

 

De flesta elever som går på kommunala skolor bor i skolans närområde. Elever på fristående skolor kommer oftast från olika delar av staden. Tydligt framgår denna skillnad när det gäller Internationella Engelska skolan respektive kommunala Söderskolan som finns i samma byggnad. Söderskolans elever kommer nästan uteslutande från närområdet medan Engelska skolans bor över hela staden. Integrationsmässigt bra för staden och för Söder. 

 

Det är därför också en bra lösning att en friskola driver grundskola på Norrehedskolan. Finns det inte ett internt behov av kommunala lokaler är det dessutom en god affär för staden och helsingborgarna. Hyresavtalet med Fridaskolan ger på 20 år staden intäkter på 157 miljoner kronor.

Påståendet att det råder ”tydlig överetablering av fristående aktörer” är fel när det gäller grundskolan. Andelen kommunala grundskolor har under flera år legat på närmare 80 procent.

 

Det politiska minnet synes kort. Det var Socialdemokraterna som tog initiativ till att lägga ner även GA-skolan. Trots kraftiga protester från både föräldrar, elever och lärare drev S igenom nedläggningen. Men det visade sig att skolan behövdes, så efter några år fick elever flytta tillbaka in i delar av skolan. S drev också igenom försäljningen av Nicolaiskolan som såldes till underpris och blev en riktigt dålig affär för skattebetalarna. Eleverna från Nicolai tvingades flytta och i delar av byggnaden flyttade i stället en friskola in.

 

Slutligen till det fria skolvalet: Systemet med skolval och friskolor har sina brister. Vår väg framåt är att rätta till dem. Alternativet till skolvalet är att politiken och inte eleverna ska bestämma på vilken skola de ska gå.

 

Peter Janson (C)

Ordförande fastighetsnämnden i Helsingborg

 

Maria Winberg Nordström (L)

Ordförande barn- och utbildningsnämnden i Helsingborg