Christer Nylander (L), riksdagsledamot. Foto: PressbildChrister Nylander (L), riksdagsledamot. Foto: Pressbild
Christer Nylander (L), riksdagsledamot. Foto: Pressbild
Fredrik Sjögren (L), gruppledare i Malmö fullmäktige. Foto: PressbildFredrik Sjögren (L), gruppledare i Malmö fullmäktige. Foto: Pressbild
Fredrik Sjögren (L), gruppledare i Malmö fullmäktige. Foto: Pressbild

Det måste bli enklare att stänga av bråkiga elever

Publicerad

Situationen på Värnhemsskolan i Malmö är oacceptabel, skriver riksdagsledamoten och vice ordföranden i utbildningsutskottetChrister Nylander (L) och Liberalernas gruppledare i Malmö fullmäktige Fredrik Sjögren.

Ordningsproblemen på Värnhemsskolan i Malmö har den senaste tiden uppmärksammats medialt. Situationen har gått så långt att ordningsvakter bevakar området och taggtråd omringar skolan. Från politiskt håll kan vi aldrig acceptera när våldsverkare får segra. Samhället måste ha förmåga att ta tillbaka kontrollen över, och skapa ordning, i en skola där våld, hot och hat tagit över.

 

Skolan är en kommunal gymnasieskola med runt 1 200 elever. Under november förra året tvingades skolan att stänga under ett par dagar efter flera allvarliga slagsmål. Det gick helt enkelt inte att garantera säkerheten för eleverna. Det senaste året har det skett ett trettiotal polisanmälningar om brott som ägt rum i närheten eller inne på skolan. Den svenska skolans ordningsproblem får många allvarliga följder. För det första försämras kunskapsresultaten vilket slår hårdast mot dem som behöver skolan allra mest. För det andra blir det svårt att rekrytera skickliga lärare med så uppenbara arbetsmiljöproblem. För det tredje sänker ordningsproblemen skolans status i samhället.

Liberalerna kan idag presentera tre åtgärder för att komma till rätta med situationen på Värnhemsskolan.

 

Statlig samordning. Statens myndigheter bör samarbeta för att slå undan benen på all verksamhet som stör och förstör skolans arbete. Det handlar om en samverkan mellan bland annat Skolinspektionen, Skolverket, Polisen, Kriminalvården, Skatteverket och Kronofogden. Även kommunen, som ju har ansvar för såväl skolan som socialtjänsten, ska aktivt bidra till denna samordning.

Enklare att stänga av och flytta elever. Det måste bli enklare att stänga av och flytta elever som missköter sig. Det är oacceptabelt att elever som gjort sig skyldiga till allvarliga brott eller upprepade störningar får fortsätta att gå i samma skola. Det måste vara den som slår, inte den som blir slagen, som ska byta skola.

Dela upp Värnhemsskolan i mindre enheter. Värnhemsskolan är idag en stor institutionsliknande skola med ett stort antal gymnasieprogram och andra skolverksamheter. Samtidigt har skolan ansvar för många nyanländas första skoltid i landet och allt detta leder lätt till problem som är svåra att hantera. Skolan behöver delas upp i mindre enheter för att enklare lösa de problem som uppstår och ge alla elever möjlighet till en lugn, trygg och lärorik skolgång. 

 

Skolan måste vara en fristad från hot, hat och våld. Ingen ska behöva vara rädd för att gå till skolan. Varje tendens som hotar skolans position som en fristad måste bekämpas hårt, direkt och med en tydlighet från samhället. Allt annat vore att svika de skötsamma eleverna.

 

Christer Nylander (L)

Vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott

Riksdagsledamot från Kristianstad

 

Fredrik Sjögren (L)

Gruppledare för Liberalerna Malmö 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag