Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det krävs mer än undantag från EBO-lagen, moderater

Magnus Olsson (SD), oppositionsråd i Malmö.Foto: BENGT FLEMARK

Sverigedemokraterna kommer att stötta Moderaternas förslag om att undanta Malmö från EBO, skriver oppositionsrådet Magnus Olsson (SD) i en replik till Torbjörn Tegnhammar (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Malmömoderaterna skriver på Kvällsposten Debatt om ett inlämnat initiativ till kommunstyrelsen, att Malmö precis som Landskrona ska undantas från möjligheten för asylsökande att flytta till Malmö inom ramen för lagen om eget boende, EBO. Sverigedemokraterna välkomnar initiativet och kommer att stödja förslaget i kommunstyrelsen. 

 

I Malmö stads hemlöshetskartläggning från 2018 kan vi se att en femtedel av Malmös hemlösa saknar svenskt medborgskap och har varit i Malmö i mer än tre år. Därmed kan man slå fast att 2018 var minst en femtedel av Malmös hemlösa utlänningar som befann sig i Malmö utan stöd av EBO-lagen. Det innebär att trots undantag från EBO-lagen kommer en stor grupp utländska medborgare fortsätta flytta till Malmö och orsaka sociala kostnader. 

 

2019 tog den genomsnittliga handläggningstiden för asylärenden 288 dagar. Det innebär att även om Malmö undantas från EBO-lagen kan en nyanländ migrant 10 månader efter sin ankomst till Sverige, söka sig till Malmö och belasta stadens redan ansträngda välfärd.

 

Det som förvärrar situationen i Malmö är den svarta bostadsmarknaden som gör det lätt för nyanlända att bosätta sig i Malmö och få tillgång till den kommunala välfärden. Så länge det finns lättillgängliga bostäder på Malmös svarta bostadsmarknad kommer nyanlända att komma till Malmö. Sverigedemokraterna har lämnat in en motion till kommunfullmäktige för att förbjuda socialtjänsten från att finansiera svarta hyreskontrakt genom ekonomiskt bistånd.

 

Även Malmös svarta arbetsmarknad är något som kan generera högre inkomster än den dagersättning som betalas ut av Migrationsverket. Det innebär att trots att dagersättningen dras tillbaka kommer asylsökande ändå flytta till Malmö för att arbeta svart.

 

SD Malmö menar att det som behövs är att även efter att personer fått uppehållstillstånd ska lämplig instans kunna placera dem i kommuner där det finns bättre möjligheter att integrera sig i samhället. När det gäller asylsökanden borde EBO-lagen rivas upp och Migrationsverket måste ta fullt ansvar för de som söker asyl i Sverige. 

 

Återvändarprocessen måste bli en viktigare del av migrationspolitiken. 

 

Vi är långt ifrån en situation där asylinvandring kan vara förenligt med en hållbar ekonomi för Sveriges kommuner. Så länge invandringens kostnader vältras över på Malmös ekonomi måste vi politiker kräva ett invandringsstopp. Det krävs mycket mer än undantag från EBO-lagen för att stoppa den urholkning av den kommunala välfärden som äger rum just nu.

 

Magnus Olsson (SD)

Oppositionsråd i Malmö