Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det fria skolsöket är inte jämlikt

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.
Foto: PETER KROON

Centerpartisterna kör falsk marknadsföring när de säger sig vilja satsa mer på barn och unga då de drar ned flera hundra miljoner på arbetsmarknads- och socialtjänsten i Malmö, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det har skett en kulturförändring i Malmös skolor. År 2010 påbörjade vi ett målmedvetet arbete för att öka kunskapsresultaten och likvärdigheten. I dag ser vi en skola som vuxit med 10 000 elever och nästan 2 000 medarbetare, och som sakta men säkert höjer sina meritvärden. 

Vi har fortfarande en stor skolsegregation i Malmö, som delvis hör ihop med bostadssegregationen. Vi måste jobba med båda. Men glädjande nog ser vi 9 år av positiv resultatutveckling, och i flera fall är det skolorna med tuffast förutsättningar som utvecklats mest. 

För att få bukt med problemen i svensk skola behöver vi adressera friskolornas etableringsrätt, skolvalets konstruktion och närhetsprincipen, som hänger samman med ökad segregation, vinstjakt och att eleverna reduceras till kunder på en marknad. 

Det fria skolsöket är inte jämlikt. De som bor nära den populära skolan ges förtur och de som bor på annat håll får inte en chans att komma in där. Eftersom flera fristående skolor sorterar eleverna efter kötid, stängs dörren framför näsan på dem som exempelvis är nya i stan. 

I Centerpartiets replik till mig och utbildningsminister Anna Ekström (S) saknas Centerns egna förslag. Är lösningen mer marknad och mer konkurrens? Är Centern nöjda med att valfriheten inte är lika för alla? 

Meritvärdena och behörigheten till gymnasiet för Malmös skolelever har aldrig varit så höga som nu. Malmö klättrade dessutom precis 101 platser på Lärarförbundet årliga rankning. Därmed inte sagt att vi är nöjda, resultaten måste fortsätta upp. 

Centerpartisterna kör falsk marknadsföring när de säger sig vilja satsa mer på barn och unga. De drar ned flera hundra miljoner på arbetsmarknads- och socialtjänsten, som är ett av stadens viktigaste verktyg för att få fler unga i jobb, fånga upp unga på glid och öka tryggheten för barn och unga i Malmö generellt. Att riva ned förebyggande insatser är inte att satsa på tryggheten.

I kommunledningens budget för 2021 får Malmös skolor full kompensation för höjda löner och fler elever. Dessutom stärker vi det förebyggande arbetet och elevhälsan. Utöver det tillkommer ytterligare statsbidrag. Vi socialdemokrater är fast beslutna att hålla i den positiva utvecklingen. Ska vi nå hela vägen måste en majoritet av riksdagens partier sätta barnens rätt till bildning och kunskap framför skolföretagens rätt till vinst. 


Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö