Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det finns hjälp att få för våldsutsatta kvinnor

I dagarna lanserar Region Skåne en informationskampanj om våld i nära relationer, och vi hoppas att nå utsatta, skriver Gilbert Tribo (L) och Anna Mannfalk (M).Foto: SHUTTERSTOCK
Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Region Skåne.Foto: ANNIKA PERSSON
Anna Mannfalk (M), regionråd och 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Region Skåne.Foto: PRESSBILD

Vi har talat med representanter för kvinnojourer och hjälplinjer för att få en bild av situationen i Sverige. De vi talat med berättar samma sak. Tystnaden ökar och med det, risken för våldsutsatta kvinnor, skriver de skånska regionråden Gilbert Tribo (L) och Anna Mannfalk (M). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Varje år dödas 13 kvinnor av en man de en gång älskat. Det dödliga våldet mot kvinnor, utfört av en nuvarande eller tidigare partner, sker nästan alltid inomhus, ofta i hennes eget hem. Enligt en uppskattning från Socialstyrelsen utsätts minst 75 000 kvinnor för någon form av partnervåld varje år. Hemmet är helt uppenbart inte en trygg plats för alla. I tider av social isolering tillbringar vi mer tid hemma, och en konsekvens av detta kan bli en ökning av relationsvåld.

 

Runtom om i världen ser vi en ökning av relationellt våld i kölvattnet av coronakrisen. I Kina har man sett en tredubblad ökning av våld i nära relationer sedan coronavirusets utbrott. Också i Storbritannien, Spanien och i Frankrike rapporteras våld i hemmet ha ökat under karantänstiden. Det dödliga våldet mot kvinnor uppges ha fördubblats i Storbritannien under den tid landets befolkning varit hänvisade till sina hem: 14 kvinnor och två barn dödades i sina hem under de tre första veckorna av den brittiska karantänen. 

 

I Spanien har flera våldsutsatta kvinnor sökt sig till apotek - nästan allt annat är ju stängt – för att få hjälp att undkomma en våldsam partner. I Frankrike uppmanar myndigheterna att den som är utsatt ska vända sig till just apotek och uppge ett kodord för att få hjälp.

 

Varför kodord? Och varför apotek? Varför inte söka sig till en kvinnojour eller ett kriscenter? Precis som i Sverige finns det hjälporganisationer som en misshandlad kvinna eller man kan vända sig till för att få hjälp – men om man lever isolerad med sin förövare är det svårt att ringa det där samtalet eller be om hjälp över chatten. Risken är att förövaren, som ju befinner sig på samma plats som offret, i deras gemensamma hem, hör eller läser. Farhågan är att situationen då blir än värre. 

 

Vi har talat med representanter för kvinnojourer och hjälplinjer för att få en bild av situationen i Sverige. De vi talat med berättar samma sak: De berättar om en större tystnad. Samtalen till kvinnojouren har märkbart minskat. Färre våldsutsatta söker deras hjälp över nätet. Bokade möten avbokas. Vi tror att det är viktigt att inte tolka tystnaden som ett tecken på att allt är bra. Tvärtom är det en illavarslande tystnad. Det är knappast så att våld i hemmet upphört. Den som utsätts vågar helt enkelt inte be om hjälp.

 

Var ska utsatta kvinnor som inte vågar ringa eller chatta med kvinnojouren eller andra hjälplinjer vända sig? Att identifiera och motverka våldsutsatthet i nära relationer är en viktig del i hälso- och sjukvårdens uppdrag. Alla vårdverksamheter i Region Skåne har till uppgift att aktivt identifiera våldsutsatthet, vårda och stötta den som lever i en situation där det förekommer våld. I dagarna lanserar Region Skåne en informationskampanj om våld i nära relationer, och vi hoppas att nå utsatta.

 

I dag finns det, på grund av covid-19, restriktioner på barnmorskemottagningar och förlossningsavdelningar som innebär att den gravida kvinnans partner inte får följa med. Likaså har vi restriktioner på barnavårdscentraler som innebär att bara en vårdnadshavare åt gången tillåts komma med barnen. I de här sammanhangen finns en möjlighet att nå utsatta kvinnor.

 

Region Skåne har även andra verksamheter, psykiatri, missbruksvård med mera där det på grund av covid-19 finns begränsningar för anhöriga att delta vid besök. I de flesta fall är detta negativt för patienten men kan vara en möjlighet för våldsutsatta. Vi uppmanar nu alla vårdanställda att vara extra vaksamma på tecken som kan tyda på utsatthet för våld i hemmet. Våga fråga, och hjälp till att lotsa den som är utsatt rätt så att hon får hjälp! Och till dig som är utsatt: Be om hjälp! 

 

Gilbert Tribo (L)

Regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden 

Region Skåne

 

Anna Mannfalk (M)

Regionråd och 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Region Skåne

 

NUMMER TILL STÖDLINJER

Kvinnofridslinjen 020 – 505050

Atim kvinno- och ungdomsjour 040 – 12 55 86

Kvinnojouren Lund 020 – 21 29 60

Kvinnojour Malmö 040 – 30 11 13

Kvinnojouren Helsingborg 042 – 18 15 10

Freezonen.se Kvinno, tjej och brottsofferjour 0733 – 30 30 28

Kvinnojouren Kristianstad 044 – 21 30 13