Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det är självklart att kraftfullt bekämpa alla typer av fusk

Sedat Arif (S), kommunalråd för socialtjänst och arbetsmarknad i Malmö.
Foto: HANNA ORTMAN
Joel Laguna (L), vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö.
Foto: PRESSBILD

Vi är fast beslutna att se över socialtjänstens arbetssätt, skriver Sedat Arif (S) och Joel Laguna (L) i en replik till Moderaterna och Centerpartiet i Malmö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Såväl Centerpartiet som Moderaterna har på Kvällsposten Debatt kommenterat den nya rapport om orsakerna till de ökande kostnaderna för ekonomiskt bistånd i Malmö, som tagits fram på kommunledningens initiativ.

Rapporten visar framför allt frågans komplexitet: Orsakerna spänner över allt från stadens näringslivsstruktur till utvecklingen på bostadsmarknaden och de statliga trygghetssystemens utformning. Den är ett bra underlag för konstruktiva samtal om hur fler Malmöbor ska bli självförsörjande.


Därför är det tråkigt att varken M eller C verkar särskilt intresserade av en sådan diskussion. C hävdar till exempel att vi sopar de ökande kostnaderna under mattan – en närmast komisk anklagelse, när det är kommunledningen som själva beställt rapporten.


Mantrat från M och C är att man återkommande lägger förslag för att minska kostnaderna, som vi röstar emot. Problemet är att förslagen som regel går att hänföra till en av två kategorier: Sådant som redan görs, eller sådant som mer eller mindre direkt går emot nationella lagar och föreskrifter.


Vi är fast beslutna att se över socialtjänstens arbetssätt och villkor för att vara samstämmiga med nationell praxis. I det arbetet ingår bland annat framtagandet av denna rapport.


Att fler Malmöbor ska bli självförsörjande är ett av tretton nya kommunfullmäktigemål vi beslutat om. För oss är det självklart att individen alltid ska få det stöd hen behöver för att stå på egna ben. Alla som kan jobba, ska jobba.


Under våren har vi därför gjort tillägg i riktlinjerna för ekonomiskt bistånd som förtydligar detta. Vi har även beslutat om att förtydliga aktivitets- och närvarokravet för den som uppbär försörjningsstöd av arbetsmarknadsskäl. Vidare har vi infört principen om Arbete först, som innebär att alla med försörjningsstöd träffar en arbetsmarknadssekreterare inom 14 dagar för att komma i jobb eller utbildning. I budgeten för 2020 satsade vi 100 miljoner kronor på arbetsmarknadsinsatser, och ytterligare 100 miljoner under sommaren för att möta coronapandemins effekter.


Lika självklart är det att kraftfullt bekämpa alla typer av fusk. Arbetet med stickprovskontroller ska fortsätta stärkas och vi har tagit initiativ till konkreta handlingsplaner mot välfärdsbrott som kommunstyrelsen snart ska behandla. Inom socialtjänsten har särskilda utredare anställts som ska arbeta specifikt med frågan. 

Vi är fast beslutna att fortsätta den omfattande omorganisering av socialtjänsten som vi påbörjat, så att fler Malmöbor kan gå från bidrag till en egen försörjning.


Sedat Arif (S)

Kommunalråd för socialtjänst och arbetsmarknad i Malmö


Joel Laguna (L)

Vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö