Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö. Foto: PRESSBILDTorbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö. Foto: PRESSBILD
Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö. Foto: PRESSBILD
Malmöfestivalen kan vässas till, tycker Torbjörn Tegnhammar (M). Foto: JENS CHRISTIAN/TOPNEWS.SE / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENMalmöfestivalen kan vässas till, tycker Torbjörn Tegnhammar (M). Foto: JENS CHRISTIAN/TOPNEWS.SE / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Malmöfestivalen kan vässas till, tycker Torbjörn Tegnhammar (M). Foto: JENS CHRISTIAN/TOPNEWS.SE / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Det är för lite Malmö i Malmöfestivalen

Publicerad

För få av Malmös egna företag och föreningar får ta del av Malmöfestivalens frukter, där delar av utbudet skulle kunna vara avgiftsbelagt. Malmömoderaterna vill öppna upp för en bred debatt om hur Malmöfestivalen ska se ut i framtiden, skriver Torbjörn Tegnhammar.

I fredags började Malmöfestivalen - en vecka fylld av skratt, musik och nyupptäckt, oftast god, mat. Samtidigt väntar också en vecka av bråk, nedskräpning och en lägre omsättning hos många av stadens restauranger och affärer. Allt till en ökad kostnad för stadens skattebetalare. Tyvärr utvecklas festivalen i samma riktning som de andra av rödgröna styrda delarna i Malmö. Kostnaderna stiger men kvaliteten besökarna tar del av sjunker. I år har kommunen inte lyckats finna en enda sponsor vilket innebär att Malmöborna tvingas betala över 17 miljoner kronor för en festival de kanske inte ens besöker. Det behövs en omstart för Malmöfestivalen där innehållet baseras på Malmöbornas önskemål, stadens befintliga närings- och föreningsutbud och finansierat utan att ske på bekostnad av välfärden. 

 

Malmöfestivalen har samlat vår stad varje sommar sedan 1985 och var redan vid starten det största arrangemanget i Malmös historia sedan Baltiska utställningen 1914. Från början var det en enda lång festivalgata som började vid Triangelns köpcentrum och slutade vid Centralstationen. Drakbåtstävlingarna drog i gång redan premiäråret 1985, med 16 tävlande lag. Allt gick ut på att olika betalande företag i Malmö utmanade varandra genom att paddla 300 meter längs kanalen på kortast möjliga tid. Kräftskivan som samlar tiotusentals Malmöbor, turister och vänner från hela Skåne gör Stortorget årligen till en enda stor fest. De senaste åren har dock utvecklingen gått åt fel håll. 

 

Över 17 miljoner kronor betalar kommunen i år för festivalen – resurser som skulle ha kunnat gå till skolan och äldreomsorgen. I stället för att utveckla festivalen utifrån Malmöbornas egna önskemål och stadens näringslivsförutsättningar har det blivit en kostnadsdrivande aktivitet där en stor del av besökarna inte ens är Malmöbor. Samma besökare lägger inte heller sina pengar hos stadens näringsidkare och restauranger utan hos diverse gatuståndsförsäljare från andra delar av landet.

 

Vi vill därför öppna för en bred debatt om hur Malmöfestivalen kan breddas och hur evenemanget kan självfinansieras. Exempelvis skulle konsertområdet kanske kunnat göras till ett inhägnat område där den som vill lyssna på världsartister får betala en mindre entréavgift. Ytterligare ett förslag kan vara att utforma restaurang- och matvagnsdelarna efter befintliga restauranger i staden så att Malmöborna kan få pröva stadens egna matutbud. 

 

Malmö är staden vars kulturliv sjuder av aktivitet. Stadens kulturinstitutioner borde vara en självklar och synlig del av festivalen. Malmös kanaler ger sin säregna karaktär åt staden och runt dem borde aktivitet sjuda inte bara under Malmöfestivalen. Malmö är också staden som har mer än Stortorget och gatorna runt omkring att erbjuda tillresta besökare. I Malmös mångfald och dess olika stadsdelar finns all världens spännande möjligheter. 

 

Festivalen kan utifrån stadens egna förutsättningar sedan breddas och utvecklas till att bli Malmöbornas festival genom att exempelvis förelägga en del av festivalen i Rosengård, en annan i Limhamn. Varje stadsdels unika närings- och föreningsliv bör få en chans att öppnas för fler och samla människor från hela vår stad. På så vis lägger vi gatuståndsförsäljningen bakom oss och lyfter det unika och allra bästa med Malmö, nämligen vår stads egna närmast oändliga utbud. 

 

Spelindustrin och IT-entreprenörerna i Västra Hamnen kan ges möjligheter att visa upp sina kreationer och testa prototyper. Samtidigt som block partys och andra typer av aktiviteter för Malmös dynamiska unga bör uppmuntras för att ytterligare levandegöra staden. 

 

Malmöfestivalens historia är fylld av glädje och stolthet över staden. Styrkan är att festivalen ständigt utvecklats för Malmöborna. Till vår besvikelse ser vi hur kommunen nu väljer att prioritera kontrollbehovet före att låta Malmös föreningar och restauranger själva utforma en festival. Det är därför hög tid att öppna för att låta Malmöborna ta tillbaka makten över Malmöfestivalen.

 

Torbjörn Tegnhammar (M)

Oppositionsråd i Malmö

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag