Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den som är sämst ska inte ha monopol

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.Foto: JENS CHRISTIAN/KVÄLLSPOSTEN

Socialdemokraterna är i alla fall konsekventa i sina försök att begränsa medborgarnas egenmakt, skriver Torbjörn Tegnhammar (M) i en replik till Carina Nilsson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Makten över äldreomsorgen ska flyttas från röda politiker och stadens byråkrater till de äldre och deras anhöriga. Eftersom den socialdemokratiskt styrda hemtjänsten är bland de allra sämsta i Sverige så behöver andra krafter släppas fram. Den som är sämst ska inte ha monopol.

 

LÄS MER: KVP DEBATT: Malmö ska inte införa LOV 

 

Socialdemokraterna har förvisso aldrig tvekat när möjligheten har uppstått att lyfta makt från medborgarna till politikerna. På 80-talet ville de socialisera det svenska näringslivet genom löntagarfonderna, på 90-talet ville de stoppa friskolereformen och bevara principen om att varje barn skulle segregeras genom att tvingas till skolan närmast ens hem och på 00-talet satte de sig emot Lagen om valfrihet vilken gav vuxna människor rätten att själva välja sin vård- och omsorgsutövare.

 

LÄS MER: KVP DEBATT: De äldre i Malmö förtjänar bättre än röd äldrevård 

 

Och kampen pågår än i dag. Carina Nilsson (S), kommunalråd ansvarig för vård och omsorg i Malmö, skriver på Kvällsposten Debatt att Socialdemokraterna är garanten för att Lagen om valfrihet inte införs i Malmö och att inte fler hemtjänstverksamheter, äldreboenden och vårdcentraler öppnas av fria aktörer.

 

Förslaget att förhindra nyetableringar av välfärdsverksamheter som drivs av fria aktörer och löftet om att genom lagstiftning omöjliggöra driften av privata aktörer i välfärden är en central del av Socialdemokraternas valkampanj. De hävdar att fria aktörer är sämre arbetsgivare och levererar sämre vård och omsorg till skattebetalarna. Men det stämmer inte överens med verkligheten.

 

Undersköterskor och sjuksköterskor i fria verksamheter tjänar i snitt mellan 1 000 och 2 000 kronor mer än sina kolleger anställda av kommunen eller regionen. Enligt Socialstyrelsens mätningar är privata hemtjänstverksamheter bättre än de kommunala i 17 av 17 kvalitetsindikatorer, privata äldreboenden bättre i 18 av 27 kvalitetsindikatorer och privata LSS-verksamheter bättre än kommunala i 22 av 24 kvalitetsindikatorer.

 

Nästan 3 av 4 socialchefer i Sveriges kommuner anser att de sannolikt inte eller absolut inte skulle klara sitt uppdrag utan tillgång till fristående utövare inom social omsorg.

 

Socialdemokraterna lovar i varje val att förbättra vården och omsorgen — i Malmö har de haft de senaste 24 åren på sig men inte levererat på sina löften. Enligt Socialstyrelsens och Sveriges Kommuner och Landstings ranking av äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård är Malmö i botten. Malmö är bland de sämsta kommunerna att åldras i.

 

Är man sämst i Sverige på att bedriva äldreomsorg ska man inte få ha monopol på det. Med Moderaterna kommer Malmö att få fler fria aktörer i välfärden och Malmöborna kommer att få rätten att själva välja.

 

Torbjörn Tegnhammar (M)

Oppositionsråd i Malmö