Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dela fakturan till förskolan lika mellan vårdnadshavarna

Elin Gustafsson (S), riksdagsledamot och ordförande S-kvinnor Skåne.Foto: JENS OHLSSON / PRESSBILD
Anna-Lena Hogerud (S), regionråd och ordförande för Socialdemokraterna i Lund.Foto: PRESSBILD
My Lilja (S), ordförande S-kvinnor Camilla (Lund).Foto: PRESSBILD
Lina Olsson (S), oppositionsråd i Lund.Foto: PRESSBILD

Att aktivt arbeta för ett mer jämställt Lund handlar om att göra mindre förändringar som underlättar vardagen för människor och samtidigt jämnar ut könsskillnader, skriver socialdemokraterna Elin Gustafsson, Anna-Lena Hogerud, My Lilja och Lina Olsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Alla människor borde ha samma förutsättningar oavsett klass eller kön. Verkligheten är dock en annan. Det krävs aktivt politiskt arbete för att vi ska kunna leva i ett mer jämlikt samhälle. 

Vi socialdemokrater vill att Lunds kommun ska vara en kommun där barn har en jämställd skolgång. En kommun där det arbetas aktivt mot våld i nära relationer. En plats där trygga och jämlika arbetsvillkor erbjuds. Vi vet att jämställdhet inte bara är en fråga om rättvisa och demokrati. Det är också en förutsättning för hållbar utveckling och kvalitet i den kommunala verksamheten.

Men för att Lunds kommun ska bli en jämställd kommun krävs både ett aktivt politiskt arbete och konkreta reformer.

I ljuset av den pågående pandemin har ojämställdheten blivit alltmer tydlig i olika delar av samhället. Kvinno- och tjejjourer har sedan pandemins utbrott larmat om ökat våld i nära relationer. Framförallt flaggar de för en förvärring hos de redan utsatta och att tillgången till stöd efter sexuellt våld minskat. Antalet anmälda fall av våld i nära relationer har ökat med nästan 50 procent från mars 2019 till mars 2020. 

Allt pekar på att trycket på kvinno- och tjejjourer runtom i landet kommer att öka. Det krävs en beredskap för att möta det. I stunder av kris måste det starka samhället finnas där. I april föreslog vi socialdemokrater att Lunds kommun ska erbjuda ett utökat ekonomiskt stöd till kvinno- och tjejjourerna. Läget är akut och jourerna behöver få förutsättningar för att kunna möta det ökade behovet. Trots det tar Lundakvintetten, med Philip Sandberg (L) i spetsen, inte situationen på allvar. Först i oktober är vårt förslag planerat att tas upp för beslut. Det borgerliga styret har hittills inte presenterat ett enda eget förslag inom området. Istället sticker de likt strutsar huvudet i sanden och går på sommarledighet. För oss är det ofattbart. Vår fråga till den borgerliga kvintetten är: Hur länge ska utsatta kvinnor och barn behöva vänta?  

Att aktivt arbeta för ett mer jämställt Lund handlar också om att göra mindre förändringar som underlättar vardagen för människor och samtidigt jämnar ut könsskillnader. Ett steg på vägen mot ett jämställt Lund är att införa ett modernare system för debitering av förskoleavgiften. Det har vi också föreslagit i en motion till kommunfullmäktige. Lunds kommun har som regel att avgiften för förskola ska baseras på hushållets inkomster där barnet är folkbokfört. Dock ser familjekonstellationer väldigt olika ut och många föräldrar är separerade. I dessa fall är det ofta kvinnan som har barnen folkbokförda hos sig och därför får fakturan för förskoleavgiften. Vi anser att Lund kan vara mer progressivt än så. Därför föreslår vi socialdemokrater att kommunen ska införa ett system där fakturan delas lika mellan vårdnadshavarna. På det sättet slipper en av vårdnadshavarna agera inkassoföretag varje gång avgiften ska betalas. Detta är en modern reform som underlättar vardagslivet för olika familjekonstellationer. En reform som jämnar ut könsskillnader och samtidigt förhindrar onödiga konflikter.

Vi socialdemokrater arbetar aktivt för ett starkt samhälle där jämlikhet och jämställdhet står i fokus. Detta är två konkreta förslag i det arbetet. Lunds kommun kan göra mycket mer för att ge våra barn en jämställd skolgång, förebygga våld i nära relationer och erbjuda trygga och jämlika arbetsvillkor. Vi hoppas innerligt att kommunens borgerliga styre ändrar riktning. Det är dags att dra upp huvudet ur sanden och samarbeta med oss för ett mer jämställt Lund.

 

Elin Gustafsson (S)

Riksdagsledamot och ordförande S-kvinnor Skåne

 

Anna-Lena Hogerud (S)

Regionråd och ordförande för Socialdemokraterna i Lund

 

My Lilja (S)

Ordförande S-kvinnor Camilla (Lund)

 

Lina Olsson (S)

Oppositionsråd i Lund

 

Missa inga nyheter från Sydsverige – ladda ner Kvällspostens app!