Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De som uttrycker hat förstör för alla

Lennart Hallengren (S), ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet Skåne/Blekinge.
Foto: PRESSBILD

De som uttrycker hat mot judar förstör de konstruktiva samtal som sker mellan olika grupper, skriver ordföranden för Socialdemokrater för tro och solidaritet Skåne/Blekinge, Lennart Hallengren (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Än en gång har antijudiska slagord och hot förekommit i demonstrationer i Malmö. Tydligen en spontan opinionsyttring och svårigheter att finna vilka som är ansvariga. Men polisanmälningar har kommit in och det är bra och de ska utredas. 


Varje gång det hettar till kring Israel-Palestinakonflikten så har liknande saker hänt tidigare i Malmö och på andra platser i landet. Denna gång är orsaken den amerikanska presidenten Donald Trumps beslut att flytta USA:s ambassad till Jerusalem och därmed erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Ett beslut som enligt mig och Socialdemokrater för tro och solidaritet är förkastligt och som också mött hård kritik internationellt. 


Men Trumps beslut ska naturligtvis inte leda till hat och hot mot judar i Malmö eller på någon annan plats i världen. Lika lite som det ska leda till hat mot amerikaner. Det är utmärkt att bland andra justitieminister Morgan Johansson (S), utrikesminister Margot Wallström (S) och kommunalråd Andreas Schönström (S) i Malmö kraftfullt reagerat och fördömt.


Naturligtvis ska inte heller hat eller hot palestinier, araber eller muslimer förekomma. Eller hat eller hot mot någon grupp.


Socialdemokrater för tro och solidaritet anser att Israels ockupation av Västbanken och den ständiga utbyggnaden av fler bosättningar är förkastlig och strider mot ett flertal FN-resolutioner. Vi anser också, liksom världssamfundet, att både israeler och palestinier har rätt till självbestämmande och egen stat eller en gemensam demokratisk stat. Lösningen måste israeler och palestinier själva komma överens om. Men våld, hat och hot är inte acceptabelt för att lösa konflikten. Och naturligtvis kan ingen som lever i Malmö och Sverige stå till svars för vad som händer i Israel eller Palestina.


Vår organisation har nyligen tillsammans med andra organisationer startat planeringen av ett  projekt som innebär att ungdomar med olika bakgrund, trosinriktning eller politisk åsikt ska mötas, lära känna varandra och diskutera allt mellan smått och stort. Inspirationen kommer från organisationer i Israel och Palestina. Vi tänker att om man lär känna varandra så upptäcker man fler likheter än skillnader. De senaste dagarnas demonstrationer i Malmö med hat och hot förstärker behovet av vårt projekt. 


De senaste åren har vi även haft samarbete och diskussioner med judiska och muslimska församlingar samt Svenska kyrkan i Malmö som berört omskärelse och kosher/halalslakt. Diskussioner och förslag som lett till samtal med riksdagsledamöter från olika partier. 


Jag har förståelse för att palestinier som lever i Malmö känner vanmakt över Israel-Palestinakonflikten. Men den klick människor som uttryckte hat och hot mot judar i fredags förstör bara en konstruktiv diskussion. Nu vill jag mest uttrycka sympati och stöd till de Malmöbor som är judar och för den judiska församlingen i Malmö.


Lennart Hallengren (S)

Ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet Skåne/Blekinge