Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför tar jag ställning för Malmöalliansen

Dan Olofsson, entreprenör i Malmö.Foto: JENNY LEYMAN

Jag ser positiva värden i en socialdemokrati som kombinerar social utjämning med en pragmatisk syn på näringslivet. Men det jag nu ser är en bidragslinje och näringslivsfientlighet. 

För att mitt älskade Malmö ska ha en ljus framtid väljer jag därför att för första gången offentligt ta partipolitisk ställning, skriver välkända entreprenören Dan Olofsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I takt med Malmös positiva utveckling har djupa och allvarliga samhällsproblem uppenbarat sig. Att Malmö behöver en ny politisk ledning blir uppenbart när kommunen ägnar sig åt bildsättning snarare än att lösa dessa samhällsproblem. Malmö förtjänar en förnyelse och en trött socialdemokrati behöver på söndag bytas ut efter tjugofyra år vid makten.

 

Som entreprenör har jag byggt företag med många tusen anställda och under de senaste två decennierna har ideellt arbete för utsatta grupper blivit allt viktigare för mig. I grunden kan jag se positiva värden med en socialdemokrati som kombinerar social utjämning med en pragmatisk och konstruktiv syn på näringslivet. Det jag tyvärr nu ser är en socialdemokrati som alltför ofta driver Vänsterpartiets destruktiva näringspolitik samtidigt som mer bidrag och större offentlig verksamhet ska lösa de flesta av våra problem.

 

Min politiska grundsyn stämmer väl överens med alliansens. I tidigare val har jag inte tagit partipolitisk ställning i offentliga sammanhang men för att mitt älskade Malmö ska ha en ljus framtid väljer jag nu att göra det. Sedan 2014 har jag kunnat följa Malmös moderatledare Torbjörn Tegnhammar när han byggt en stark, lokal allians med Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Jag ställer mig nu bakom Alliansen i Malmö samtidigt som jag uppmanar övriga Malmöbor att göra detsamma.

 

Jag ser framför allt fem områden där Malmö behöver en ny politik.

 

1. Arbete måste alltid löna sig. Att den gamla S-kampen om arbete för alla har övergivits till fördel för bidragslinjen har fått tragiska konsekvenser i Malmö. Närmare en miljard betalas årligen ut i socialbidrag till Malmöbor som ställs utanför samhället. Hedra arbetets värde genom att människor som går till jobbet alltid tjänar mer än dem som försörjs av bidrag.

 

2. En bättre skola är en investering för framtiden. Det är oerhört farligt i en stad att var fjärde elev inte förmår att tillgodogöra sig de allra mest grundläggande kunskaperna som krävs för att få börja på ett gymnasieprogram. Friskolor behöver ges möjlighet att etablera sig i utanförskapsområden samtidigt som lärare och andra vuxna i skolan får de verktyg som krävs för att skapa en lugn studiemiljö.

 

3. En bra välfärd för alla är viktigt. Detta gäller inte minst för våra äldre. Självklart spelar offentliga verksamheter en viktig roll, samtidigt levererar privata företag också bra välfärd. De som i dag bedriver sin verksamhet i Malmö i privat regi motarbetas. Vi behöver en politik som utvecklar såväl offentlig som privat verksamhet, inte en politik som tar bort motivationen hos de offentliganställda och avvecklar de privata företagen.

 

4. Ett dynamiskt näringsliv lyfter Malmö. Mycket positivt har hänt under Malmös omställning från industristad till kunskapsstad. De många entreprenörerna som bygger företag i många olika sektorer förtjänar vårt fulla stöd. Det gröna industrialiseringsprogram som alliansen häromdagen presenterade är ett viktigt steg för fler jobb i Malmö.

 

5. Gängkriminaliteten måste bort. Tills polisen får såväl tillräckliga verktyg som nödvändiga resurser behöver Malmö agera mer på egen hand. Alliansens krav på i första hand kommunala ordningspoliser och i andra hand patrullerande ordningsvakter är nödvändiga för att avlasta Malmöpolisen. Ökade befogenheter för polisen och strängare straff för våldsbrott är också nödvändiga för att bemöta den grova kriminalitet som Sverige tidigare har varit förskonad ifrån.

 

Malmös arbetslöshet är högst i landet. Bidragsberoendet, utanförskapet och kriminaliteten hänger så klart samman. Att näringsklimatet är mediokert, att skolresultaten usla och att grov kriminalitet ökar, bidrar till bilden av en stad på väg i fel riktning. Forskning, innovation och entreprenörskap ska prägla Malmö snarare än bidrag, segregation och splittring.

 

Ska vi fortsätta så här 24 år till med en socialdemokrati som tappat sin energi? Eller ska vi satsa våra röster på en förhoppning om något bättre? Mitt val är inte svårt. I år kommer jag att lägga min röst på Malmöalliansen ledd av moderaten Torbjörn Tegnhammar.

 

Dan Olofsson

Entreprenör