Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför ska du inte besöka djurparker

På Skånes djurpark och Ystads djurpark har totalt 228 djur dött de senaste tre åren, däribland har friska och utrotningshotade djur avlivats, skriver Malin Gustafsson. På bilden: En järv på Skånes Djurpark. Bilden togs 2017.Foto: JENS CHRISTIAN
Malin Gustafsson Talesperson för DjurrättsalliansenFoto: PRESSBILD

På Skånes djurpark och Ystads djurpark har 228 djur dött de senaste tre åren. Friska och utrotningshotade djur har avlivats. I grund och botten handlar det om att tjäna pengar på att hålla vilda djur inspärrade, skriver Djurrättsalliansens Malin Gustafsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nu är tiden här då landets djurparker slår upp sina entréer. I medierna rapporteras det om nyfödda och gulliga djurungar som fötts på djurparkerna vilket lockar mångas intresse. Kanske planerar du att besöka en djurpark i sommar? 

 

Inför besök på en djurpark är det dock viktigt att känna till följande:

Djurrättsalliansen har nyligen släppt en granskning av tio av de större djurparkerna i Sverige. Undersökningen visar att 2 703 djur har dött på dessa djurparker bara under de tre senaste åren. Det rör sig bland annat om friska och utrotningshotade djur som har avlivats. Addaxantiloper, kattugglor, lejon, vargar, björnar, järvar, rävar, gulbröstade kapuchiner och makaker är bara några exempel på djur som har avlivats på de olika djurparkerna. En del av dem är så kallade ”överskottsdjur” som det inte längre finns utrymme för. 

 

Många människor vet helt enkelt inte att vissa av de nyfödda och lurviga djurungarna som används som marknadsföring av djurparkerna dödas senare på året. Vilket inte är konstigt, då detta är något som djurparkerna inte gärna skyltar med. 

 

Skånes djurpark och Ystads djurpark är två av de granskade djurparkerna. Där har totalt 228 djur dött de senaste tre åren, däribland har friska och utrotningshotade djur avlivats. 

 

Statistiken har vi fått fram genom att begära ut de så kallade artinventeringslistor som djurparkerna årligen ska skicka in till länsstyrelsen. I dessa listor framgår vilka djur i verksamheten som har dött under året. Granskningen av Skånes djurpark var inte möjlig för alla de tre åren då listorna för 2017 och 2018 saknades - vi fick enbart ut en lista för 2019. Till oss uppgav länsstyrelsen i Skåne att både myndigheten och djurparken har brustit. Efter att vår undersökning offentliggjordes fick tidningen Sydsvenskan tillgång för listorna för 2017 och 2018 av djurparken och kunde få fram att 138 djur dött på djurparken under dessa två år. 

 

Vi människor har en tendens att sätta oss över alla andra arter och sätta våra egna intressen först. Djurparkerna världen över uppkom för att vi hade ett intresse av och såg det som underhållning att kolla på andra djur. Och det fanns givetvis en möjlighet att tjäna pengar på detta. Djur fångades och fångas fortfarande in från deras naturliga hemmamiljöer och sätts i onaturliga inhägnader så att vi människor kan kolla på dem. 

 

Vad lär vi oss egentligen av det? Inte så mycket mer än att det är okej att behandla andra djur respektlöst, oetiskt och beröva dem deras frihet. 

 

Djurparker innebär inte bara att djur tvingas leva hela sina liv i fångenskap, en annan konsekvens är att djur dödas. Bakom varje siffra i summan 2 703 döljer sig ett djur. De var alla tänkande och kännande individer som oavsett dödsorsak blev fråntagna rätten till de liv de egentligen borde haft.

 

Många gånger försvarar djurparkerna sin existens med att de bevarar djur. Dock är inte alla arter som finns på djurparkerna hotade. Dessutom visar Djurrättsalliansens granskning att friska utrotningshotade djur avlivas. Att tillhöra en utrotningshotad art är inte en garanti för överlevnad. Väldigt få av de djur som tillhör hotade arter och hålls i fångenskap kommer någonsin att släppas tillbaka till sina naturliga miljöer för att stärka de vilda populationerna. 

 

Inte bara artbevarande utan även forskning och utbildning är skäl som ofta framhålls som argument för djurparker. Dessa argument är helt enkelt en efterhandskonstruktion för att legitimera djurparkernas existens. I grund och botten handlar det om att tjäna pengar på att hålla vilda djur inspärrade. 

 

Effektivt bevarande utförs genom att arbeta i djurens naturliga miljö för att skydda arter och individer. Vi måste ändra vår syn på hur vi behandlar djur och hitta ett sätt att leva tillsammans som är hållbart, rättvist och etiskt för alla. 

 

Vi människor kan välja så många olika sätt att underhålla oss själva på, som inte sker på djurens bekostnad. Och vi har alla ett ansvar för hur den här planeten kommer att se ut i framtiden. Då måste det till en förändring. Lev djurvänligt, se inte djur som underhållning och besök inte djurparker!

 

Malin Gustafsson

Talesperson för Djurrättsalliansen