Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför ser vi i Malmö tydligt behovet av EU

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Foto: SANNA DOLCK
Amani Loubani (S), kandidat till EU-parlamentet. Foto: PRESSBILD

Det vi gör i Malmö påverkar vår omvärld, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Amani Loubani (S) inför valet till Europaparlamentsvalet på söndag.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Söndagen 26 maj är det val till Europaparlamentet. På många sätt är det ett extra viktigt val för en stad som Malmö där vi Malmöbor har rötter i 182 olika länder. Det gör att staden tillsammans med metropoler som London, New York och Amsterdam är en av världens mest internationella storstäder. Vi vet att händelser och beslut i vår omvärld ger en direkt effekt i vår hemstad. 

 

Malmös geografiska läge med Öresundsbron och närheten till kontinenten accentuerar detta ytterligare. Malmö är ofta första anhalten för människor och varor som ska vidare in i Sverige men också en central nod för den organiserade brottsligheten när det kommer till att smuggla in droger eller vapen i landet och övriga Skandinavien. Därför ser vi, kanske allra tydligast, behovet av tätare samarbete i EU.    

 

Samtidigt vet vi också att det omvända gäller: Det vi gör i Malmö påverkar vår omvärld. Ta bara stadsutvecklingen i Västra hamnen och Hyllie som exempel. Än i dag kommer delegationer från länder som Kina och Sydkorea, samt andra europeiska länder, för att se hur städer kan växa på ett hållbart sätt i praktiken. 

 

Inför valen till riksdag, region- och kommunfullmäktige 2018 gick vi socialdemokrater till val med löftet om att stå upp för och stärka vår svenska 100-åriga demokrati. Vi lovade att stå på rätt sida om historien i en tid då högerextremister vädrade morgonluft.

 

Därför är vi glada över att vi bildade ett blocköverskridande styre i Malmö tillsammans med Liberalerna och i samarbete med Miljöpartiet. Därmed kunde högerextrema krafter som ställer grupper mot grupper och förnekar klimatförändringar, stängas ute från inflytande i Malmöpolitiken. Malmö fortsätter därmed att vara en öppen stad där Malmöbor ska kunna vara sig själva oavsett vem man är, var man är född, vilken sexuell läggning man har och vad man tror på. 

 

Men att stå på rätt sida om historien förpliktigar. Det handlar inte om att göra en valrörelse eller få ihop ett styre lokalt eller nationellt. Det handlar om vad vi gör varje dag och i alla beslut, på alla nivåer. 

 

Nu är det åter dags för Malmöbor, skåningar, svenskar och medborgare runtom i EU:s medlemsländer att göra ett viktigt val. Det handlar om vilken inriktning Europa ska ta framöver. För runtom i Europa känner högerextrema krafter vind i ryggen. De utmanar idén om ett EU som för människor närmare varandra. De piskar återigen upp hat mot främlingar och oliktänkande. De försöker vrida tillbaka decenniers landvinningar för ökad jämställdhet. Det kan vi socialdemokrater aldrig acceptera. 

 

Vi vet att dessa krafter får näring av rädsla. Rädslan hos var och en av oss för hur barnen ska klara sig och att vi lämnar efter oss en trasig värld där klimatet inte längre går att rädda. Rädslan för att våra äldre inte får rätt vård och att jobben konkurreras ut eller löner dumpas. 

 

Därför går vi socialdemokrater till val på:

• Ett Europa som försvarar demokratin och står upp för alla människors lika värde, fria medier, oberoende domstolar och som bekämpar gränsöverskridande brottslighet.

• Ett Europa som skapar fler trygga jobb och sätter löntagares intressen främst, försvarar svenska kollektivavtal, stoppar skattefusk och verkar för att fler kvinnor kommer i arbete.

• Ett Europa som går före i kampen mot klimathotet, verkar för minskade utsläpp och ökade drivkrafter att nå Parisavtalet. 

• Ett Europa med en stark global röst där vi samarbetar med varandra och med andra, där vi hjälps åt att stärka Europas säkerhet och tar gemensamt ansvar för migrationspolitiken. 

 

Historien visar att svaret på människors rädsla och missnöje måste vara en politik för en bättre morgondag. En politik för ökad jämlikhet och sammanhållning. Det gäller i Malmö, Skåne, Sverige och i EU. Endast så kan de destruktiva krafterna i politiken motas. Det är så vi står på rätt sida om historien. På söndag gör ditt val och din röst skillnad, även i Malmö. 

 

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö

 

Amani Loubani (S)

Kandidat till EU-parlamentet