Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför satsar Skåne extra på livsmedelsförsörjningen

Sverige har en relativt låg grad av självförsörjning på livsmedel, cirka 50 procent och är endast självförsörjande på tre livsmedel; morot, socker och spannmål, skriver Anna Jähnke (M) och Louise Eklund (L).Foto: SHUTTERSTOCK
Anna Jähnke (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne.Foto: PRESSBILD
Louise Eklund (L), vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden.Foto: PRESSBILD

När pandemin är över kommer klimatet framöver stå för de stora utmaningar som väntar inom livsmedelsindustrin, skriver Anna Jähnke (M) och Louise Eklund (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Krisen som coronapandemin fört med sig har visat att det finns behov av förändring inom många samhällssektorer. Inte minst har utmaningarna inom områdena lantbruk och livsmedelsindustrin märkts av i högre utsträckning. Därför har Regionala utvecklingsnämnden (RUN) i Skåne satsat 2,7 miljoner kronor på den skånska livsmedelssektorn. Satsningen kommer att pågå under sammanlagt tre år och ska stärka kompetensförsörjningsarbetet med den regionala livsmedelsstrategin.

 

Nuvarande kris är en anledning för att öka takten med att ställa om i lantbruk och livsmedelsindustri. Produktionen kommer i takt med omställningen att leda till en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar livsmedelsindustri. Men för att kunna ställa om och framtidssäkra produktionen måste kompetensen på området utvecklas. Skåne har framträdande förädlingsindustri och världsledande forskning och utbildning inom livsmedel, material, gastronomi, miljö och trädgårds- och animalieproduktion. Förutsättningarna för Skåne att utvecklas inom området och även ligga i framkant på global nivå är stor.

 

Följaktligen är livsmedel ett av sex styrkeområden i Skånes innovationsstrategi för hållbar tillväxt. Trots Skånes, relativt övriga rikets, starka livsmedelsproduktion finns det en rad allvarliga problem att adressera. Produktiviteten utvecklas inte i samma takt som andra industriområden och hela sektorn är inne i en strukturomvandling som anses nödvändig att anpassa sig till, för att fortsatt kunna hävda sig i den globala konkurrensen.

 

Förädlingskedjor, leverantörsled och ett stort behov av en rad olika slags kompetenser hos arbetskraften bidrar till det komplexa system som utgör svensk livsmedelsproduktion. I och med denna komplexitet är livsmedelskedjan sårbar, vilket påvisats av nuvarande situation precis som vid torkan 2018. 

 

Vad händer med vår livsmedelsförsörjning när det blir brist på insatsvaror, allt från råvaror till drivmedel?

 

Sverige har en relativt låg grad av självförsörjning på livsmedel, cirka 50 procent och är endast självförsörjande på tre livsmedel; morot, socker och spannmål. Skånes tillverkningsindustri är klassad som en av tre branscher som i nuvarande skede är mest utsatta på grund av coronakrisen och här ingår stora delar av livsmedelsindustrin. 

 

När pandemin är över kommer klimatet framöver stå för de stora utmaningar som väntar inom livsmedelsindustrin. Den skånska satsningen är därmed inte enbart en lösning på problemen som pandemin tillfört. Livsmedelssatsningen kommer även främja grön omställning och innovation. När vi nu satsar på att utveckla morgondagens kompetenser, ställer vi även om till en miljömässigt hållbar livsmedelsproduktion som kan möta framtidens utmaningar.

 

Skåne tar nu ytterligare ett steg i att nyttja pandemin för att identifiera utmaningar och presentera kraftfulla åtgärder så att vi kan mildra de ekonomiska och sociala konsekvenserna både nu och i framtiden.

 

Denna livsmedelssatsning är en av flera satsningar som regionala utvecklingsnämnden i Skåne tagit fram i ljuset av pandemin och fler satsningar kommer att presenteras framöver.

 

Anna Jähnke (M) 

Ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne

 

Louise Eklund (L) 

Vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden