Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dags att ta sig samman mot antisemitismen, S och L

Dan Olofsson, entreprenör i Malmö. Foto: JENNY LEYMAN / DANIR

Det återstår att se om Socialdemokraterna och Liberalerna kan ta sig samman i kampen mot antisemitismen, skriver entreprenören Dan Olofsson i en replik till Ewa Bertz (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Kommunalrådet Eva Bertz (L) hävdar i sin replik till mig att Liberalerna alltid stått upp, och alltid kommer att stå upp, för den judiska befolkningen.

Ändå gjorde inte Liberalerna detta den 17 juni då de röstade nej till den judiska församlingens förslag framlagt av moderaten Torbjörn Tegnhammar. Detta förslag innehöll konkretiseringar om Malmö stads åtagande. Ett förslag jag till fullo stöder.

I stället går Liberalerna i socialdemokratins ledband och förordar ett förslag med fina ord utan konkretiseringar.

 

I sitt försvar för detta beslut använder Eva Bertz mycket märkliga argument. Att stödja den judiska församlingens förslag skulle innebära att man ”frångår de processer demokratin är byggd på”. Det är dessutom ”maktfullkomligt”.

 

Kommunens chefsjurist satt med vid mötet då Torbjörn Tegnhammar framförde sitt yrkande. Hade det varit så att detta innehöll formfel hade chefsjuristen framfört detta. Chefsjuristen hade inget att invända. Självfallet skulle ett sådant beslut sedan följas av upphandlingar enligt regelverket. Bertz invändningar om demokratin och maktfullkomlighet saknar således relevans.

Situationen i Malmö är mycket allvarlig eftersom vi håller på att tappa hela vår judiska befolkning. Sett i ett mycket långt perspektiv har Malmö varit en uppskattad fristad där judar kunnat leva fritt utan trakasserier och hot. Så är det inte längre. Den primära orsaken till detta är att vi importerat antisemitism från små radikala grupper i Mellanöstern, som präglats av hat och en förvriden syn på judar.

 

Socialdemokraterna har under detta skeende inte vidtagit substantiella åtgärder för att motverka den växande antisemitismen. Det har varit ”mycket prat men ingen verkstad”. De fortsätter med detta eftersom de röstar nej till förslag med konkreta åtaganden. Att Liberalerna så här långt accepterar att agera utan konkretiseringar förvånar mig djupt. De vet lika väl som andra att enbart ord ger inga konkreta förändringar.

 

Låt oss hoppas att den nu aktuella debatten leder till att också socialdemokrater och liberaler kan ta sig samman och senare i år leverera beslut som innehåller konkreta åtaganden av betydelse.

 

Jag sörjer för det som nu håller på att ske. Under vår samtid kan det oerhörda hända att Malmö blir av med hela sin judiska minoritet. Den politiska ledningen tycks inte vilja se detta.

 

Dan Olofsson

Entreprenör i Malmö