Jörgen Grubb (SD), Foto: SVEN LINDWALLJörgen Grubb (SD), Foto: SVEN LINDWALL
Jörgen Grubb (SD),  Foto: SVEN LINDWALL
Nima Gholam Ali Pour (SD), Foto: SVEN LINDWALLNima Gholam Ali Pour (SD), Foto: SVEN LINDWALL
Nima Gholam Ali Pour (SD),  Foto: SVEN LINDWALL

Dagens skolpolitik kan leda till upplopp

Publicerad

Elever från Rosengård ska inte behöva flyttas till skolor i Limhamn för att få bättre resultat. Alla skolor i Malmö ska kunna leverera bra resultat, skriver Sverigedemokraterna i Malmö.

I februari diskuterade Grundskolenämnden i Malmö årsanalysen för 2017. I den kan man läsa att 81,5 procent av eleverna som lämnade grundskolan i Malmös kommunala skolor läsåret 2016/17 var behöriga för gymnasiet. Grundskoleförvaltningen har exkluderat resultaten för nyanlända elever. Om man inkluderar alla elever i Malmös kommunala skolor så är endast 73,1 procent av eleverna behöriga, vilket hamnar långt under rikets resultat när det gäller kommunala skolor, som är på 80,5 procent. 

 

En anledning till att Malmö stad har börjat exkludera nyanlända elever från statistiken är för att fyra av fem av dessa elever lämnade grundskolan läsåret 2016/17 utan behörighet till gymnasiet. Resultaten förbättras avsevärt när man exkluderar dessa elever från statistiken. 

 

Bortsett från att det är nästintill ett totalt misslyckande när det gäller arbetet med nyanlända elever, så skapar detta misslyckande förutsättningar för enorma sociala problem i Malmö. I en stad som redan i dag har en arbetslöshet dubbelt så hög som riket, så står vi inför det faktum att 80 procent av de nyanlända eleverna inte är behöriga till gymnasiet efter att ha lämnat grundskolan.  

 

Sverigedemokraterna Malmö har länge beaktat detta problem och i vår senaste budgetreservation i kommunfullmäktige så föreslog vi att göra Mottagningsskolan Mosaik till Sveriges första förberedelseskola. 

 

Det som skiljer förberedelseskolan från en mottagningsskola är att de nyanlända elever som lämnar förberedelsekolan måste kunna vara kunskapsmässigt rustade. Detta till den grad att de kan delta i undervisningen i ordinarie svenska klasser. Mottagningsskolans rutiner där man slussar ut elever som inte kan delta i undervisningen i den svenska skolan, ser vi som destruktivt och ett slöseri med resurser. 

 

De partier som har börjat plagiera Sverigedemokraternas tuffa invandringspolitik måste också vara medvetna om att den invandringspolitiken har kompletterats av andra principer. De som får uppehållstillstånd ska få kunna bli en del av det svenska samhället och inte hamna i utanförskap. De som inte vill leva i Sverige ska få stöd att återvandra till sitt hemland. Invandringens långsiktiga kostnader ska minimeras. Dessa är tre viktiga principer som inte kan separeras från Sverigedemokraternas invandringspolitik. 

 

Därför är det oacceptabelt för oss att nyanlända elever redan från början hamnar i utanförskap på grund av en misslyckad rödgrön skolpolitik. Med Sverigedemokraternas förslag om en förberedelseskola så får nyanlända elever en start i Sverige som är anpassad till just dem och kan komma ut till den ordinarie skolan först när de är förberedda.  

 

Förutom att nyanlända misslyckas i Malmös skolor så förvärras segregationen i Malmö när skillnaden i resultaten mellan de tre skolorna med högst respektive lägst gymnasiebehörighet i årskurs 9, ökar. Skolor med större invandrartäthet misslyckas och den etniska segregationen i Malmö cementeras. Sverigedemokraterna tror inte att elever från Rosengård behöver flyttas till skolor i Limhamn för att få bättre resultat. Alla skolor i Malmö ska kunna leverera bra resultat. 

 

Sverigedemokraterna vill stärka hemmet för att förbättra resultaten i invandrartäta förorter. Vi vill ha personal i skolorna vars uppgift är att stödja föräldrarna i deras kontakt med skolan samt i deras roll som vårdnadshavare för en skolelev. Vi förordar att Malmö Stad ska ha en kommunal policy för samverkan mellan hem och skola. Forskningen visar att skolan i dag är anpassad till en medelklass som engagerar sig i sina barns utbildning. Vi måste förstå hemmets betydelse för skolan och uppmuntra alla föräldrar att engagera sig. 

 

SD ställer sig emot dagens skolpolitik i Malmö som håller på att skapa förutsättningar för fler upplopp liknande de vi har sett i Husby, Rinkeby och Tensta. Vi sverigedemokrater kommer kämpa för en skola som skapar möjligheter, sammanhållning och gemenskap.

 

Jörgen Grubb (SD)

Gruppledare i Grundskolenämnden

Nima Gholam Ali Pour (SD)

Ledamot i Grundskolenämnden

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag