Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Covid-19 har förvärrat utsattheten och fattigdomen

Lena Wetterskog Sjöstedt, direktor Skåne Stadsmission.Foto: PRESSBILD
Vi kan bara konstatera att dagens välfärdssamhälle inte har plats för alla eftersom så många söker sig till stadsmissionerna för att klara sig, skriver Lena Wetterskog Sjöstedt, direktor vid Skåne Stadsmission.Foto: KAPUSTIN IGOR/SHUTTERSTOCK

Det är tydligt att det behövs en bättre beredskap för att i framtiden kunna stötta de människor som lever i utsatthet när en kris uppstår. Vi ser en reell fattigdom som inte längre kan negligeras, skriver Lena Wetterskog Sjöstedt, direktor vid Skåne Stadsmission.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Rekommendationen är: håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om du känner dig sjuk. Men för den som lever i hemlöshet eller med psykisk ohälsa är detta omöjligt att följa. Skåne Stadsmission ser hur pandemin sätter ljuset på utsattheten i det svenska samhället. Vi ser en reell fattigdom som inte längre kan negligeras utan måste hanteras av ansvariga politiker.      

Äldre människor som kommer till oss för att de inte har råd att äta sig mätta vågade inte gå ut av rädsla för smitta. Några tog risken och kom ändå eftersom alternativet, att sitta hemma med svåra tankar och utan mat, var värre. De som helt saknar hem hade inget val. Skolungdomar skickades hem från skolan till tomma kylskåp. Distansundervisning gjorde att ensamma ungdomar gick hungriga och familjer med försörjningsstöd fick en tuff extra utgift. Konsekvenserna av gymnasiets distansundervisning kommer att visa sig under lång tid. Trångbodda elever som inte kan få studiero hemma, och kanske saknar föräldrar som kan hjälpa till med läxorna, drabbades hårt när de förväntades klara kraven utan klassrum, studiehjälp och fungerande internet. 

I Sveriges Stadsmissioners årliga fattigdomsrapport, som släpptes på fattigdomsdagen den 17 oktober, blir det tydligt hur vi växlade upp för att möta ökade och förändrade behov. Vi har inte ställt in utan ställt om. I Malmö har vi både i samarbete med MKB och med volontärers hjälp kunnat leverera matkassar till människor som inte kunnat ge sig ut. Vi har erbjudit, och erbjuder fortfarande, distanserade stödsamtal, akut hjälp och hälsovård, och arrangerar coronaanpassade träffar och aktiviteter för att stötta barnfamiljer och unga. Tillsammans med ABF öppnade vi ”pluggstugor” med studiestöd, en lugn plats, och inte minst mat. På liknande sätt har stadsmissionerna i Stockholm, Umeå, Kalmar och många andra städer ställt om sina insatser när många andra stängt ner. 

Civilsamhällets förmåga att snabbt ställa om är ovärderlig för samhället. När offentliga verksamheter stängde eller blev svåråtkomliga stod vi pall och kunde hålla ett redan svagt skyddsnät någorlunda intakt. Det är tydligt att Sverige behöver en bättre beredskap för att i framtiden kunna stötta de människor som lever i utsatthet när krisen kommer. 

Stödet behövs varje dag, inte bara i kristider. Det borde inte krävas en pandemi för att makthavare ska förstå att det finns människor som saknar ett hem att isolera sig i, att det finns fattigpensionärer som går hungriga och familjer där våldet är vardag. Den utsatthet som vi ser i dag har vuxit fram i vårt land under de senaste decennierna, pandemi eller ingen pandemi. 

Vi kan bara konstatera att dagens välfärdssamhälle inte har plats för alla eftersom så många söker sig till stadsmissionen för att klara sig. Vi ser en oroande utveckling framför oss med risk att de som redan lever i svår utsatthet hamnar ännu längre ner på prioritetslistan. 

Skåne Stadsmission vill därför:

Att krisstöd, hur välkommet det än är, kompletteras med långsiktiga och hållbara insatser för att motverka fattigdomen på sikt. Utsattheten fanns före pandemin och förvärras i spåren av krisen.

Att regeringen, samtidigt med insatser som görs för att dämpa effekterna av pandemin, tillsammans med civilsamhället kartlägger den verkliga fattigdomen i Sverige, på statlig, regional och kommunal nivå.

Att socialtjänsterna i Skåne bjuder in Skåne Stadsmission och andra idéburna aktörer för dialog om hur vi tillsammans kan lindra konsekvenserna av pandemin för människor i utsatthet.

Civilsamhället kan inte förväntas ta ensamt ansvar för den framväxande fattigdomen. Skåne Stadsmission står pall, men vi klarar det inte på egen hand!

 

Lena Wetterskog Sjöstedt

Direktor Skåne Stadsmission