DEBATT. Vårt samhälle befinner sig mitt i en helt ny situation. Coronaviruset orsakar personliga tragedier samtidigt som ekonomin har tvärstannat. Många tvingas ut i arbetslöshet och ovisshet.
I pandemins spår ökar även risken för alkoholmissbruk. Tidigare ekonomiska kriser har visat att de som blir arbetslösa är särskilt utsatta. Alkohol blir ett snabbt sätt att döva ångest, oro och stress.
Fler anhöriga än tidigare hör av sig till Alkohollinjen och oroar sig för sin partners drickande. Redan nu kommer oroväckande larm om att våld i hemmet ökar. Redan utsatta barn och kvinnor blir ännu mer utsatta.
I det läget kräver Liberalerna i Skåne i en debattartikel i Kvällsposten att skatten på alkohol ska sänkas. Det är svårt att tänka sig ett mer tondövt politiskt utspel. Det är inte billigare alkohol som krävs nu, det är kraftfulla satsningar på folkhälsan.
Som ett av sina råd kring coronaviruset avråder WHO från att dricka alkohol och varnar för alkoholens negativa påverkan på människors immunförsvar. Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i Stockholm konstaterade nyligen att ”alkoholkonsumtion kan såväl öka risken för smitta och för att en covid-19-infektion får ett mer allvarligt förlopp”.
Allt det här blixtbelyser hur viktigt det är att arbeta förebyggande för att fler ska må bättre. Tyvärr har Liberalerna och kollegerna i alliansen valt den andra vägen. Sedan M, C, L och KD tog över styret i Region Skåne har folkhälsoarbetet prioriterats ner.
Först skars anslagen för att öka folkhälsan ner med nästan en femtedel. Som en direkt följd minskade stödet till flera organisationer som arbetar mot olika former av missbruk. Föräldraföreningen mot narkotika, Skånes nykterhetsförbund och Spelberoendes förening fick alla se sina anslag sänkta.
När vi i Miljöpartiet har krävt en kraftfull höjning av anslagen igen har alliansen sagt nej.
Enligt Liberalerna skulle en sänkt alkoholskatt gynna det skånska näringslivet. Men coronapandemin får inte bli en ursäkt för att montera ner den framgångsrika svenska alkoholpolitiken. Den stora ökningen av mikrobryggerier och vingårdar är positivt för Skånes utveckling, men för att rädda dem krävs breda och hållbara stödpaket som hjälper småföretagare i alla branscher, inte bara i en enskild bransch.
Miljöpartiet och Socialdemokraterna i regeringen har tillsammans med C och L presenterat ett omfattande räddningspaket för att hjälpa både stora och små företag. Det är en betydligt bättre väg att gå än att göra det billigare att dricka alkohol.
Thomas Hansson (MP)
Vice ordförande i folkhälsoberedningen
Mätta Ivarsson (MP)
Gruppledare i Region Skåne