Roger Haddad (L), rättspolitisk talesperson. Foto: MAGNUS FRÖDERBERG
Roger Haddad (L), rättspolitisk talesperson. Foto: MAGNUS FRÖDERBERG

Brottsligheten kan inte bekämpas utan poliser

Publicerad

Polisreformens underfinansiering måste tas på allvar innan polismyndigheten helt utarmas på viktig personal för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Liberalerna föreslår en rad åtgärder för att komma tillrätta med polisens allvarliga kris, skriver partiets rättspolitiske talesperson Roger Haddad.

Nyligen meddelade polisen i Malmö att det allvarliga utredningsläget gör att myndigheten nu måsta ta in fler poliser från yttre tjänst för att utreda. Sverige har nu allt färre poliser under denna regering och allt färre i yttre tjänst. Liberalerna har återkommande besökt Malmöpolisen för att informera oss om trygghetsarbetet och polisens villkor. Att även Malmö nu inte bara tvingas ta in poliser utan även i princip drar in det viktiga brottsförebyggande arbetet visar att regeringens politik har misslyckats. 

 

Riksdagens polisreform hade som mål att få fler poliser närmare medborgarna, lokala områdespoliser och fokus på det förebyggande. Områdespoliserna har en viktig roll i stadsdelar, på skolor och fritidsgårdar men även när det gäller den polisiära närvaron. Socialdemokraternas underfinansiering av denna reform har nu fått katastrofala effekter. 

 

Liberalerna föreslår ett antal åtgärder som vi tror är viktiga för att Malmö ska kunna agera mer kraftfullt mot skjutningarna och de kriminella:

 

• Stoppa polisavhoppen. Liberalernas främsta prioritet är att stoppa avhoppen från polisen som direkt påverkar antalet poliser ute i samhället eller de som utreder grova brott. Vi vill därför till skillnad från regeringen anslå 1,3 miljarder extra som motsvarar en lönehöjning med 4 000 kronor i månaden för poliser. Vi anslår också mer pengar än regeringen för att anställa fler civila utredare. Det skulle ge Malmöpolisen en permanent resursförstärkning för att bättre klara de tunga utredningar som skjutit i höjden.

 

• Stoppa besparingarna inom polisen. Polisregioner får inte ersättningsrekrytera trots vakanser. Det innebär att förmågan försämras och utredningar läggs på hög. Polisen tvingas nu inte bara prioritera bort enklare vardagsbrott, utan även mellan grova våldsbrott. 

 

• Tillåt anonyma vittnen i domstol. Malmö har flera ärenden med mord, skjutningar och uppgörelser mellan kriminella. Inte sällan förekommer narkotikaaffärer och illegala vapen. Att människor inte vågar vittna av rädsla för repressalier är ett hot mot vår demokrati och underminerar hela rättsväsendets möjligheter att lagföra brottslingar. Tystnadskulturen i de mest utsatta områdena är uppenbar och fler måste våga ställa upp och hjälpa polisen att ingripa. Inom rättssäkerhetens ramar måste anonyma vittnen tillåtas i särskilda ärenden. 

 

• Skärp straffen för unga lagöverträdare. Många av de som begår brott är mycket unga, men de begår allt grövre och hänsynslösa brott. Liberalerna anser inte att lagens signal är anpassad till den allt grövre brottsligheten. Vi vill slopa straffrabatten för unga kriminella, om någon begår ett mord och är under 20 år är det orimligt att man direkt får halva strafftiden struken. Den som begår ett så grovt brott som mord ska även kunna dömas till livstids fängelse, även om gärningspersonen är 18 år. 

 

• Klassa handgranater som vapen. Efter besök i Malmö 2015 föreslog Liberalerna att innehav av handgranater ska ge högre straff än böter. Två år efter har vi fått igenom en sådan ändring. Vi vill även klassa handgranater som vapen och skärpa smugglingslagen.

 

• Motverka införseln av illegala vapen. Liberalerna har sedan i våras krävt 100 miljoner extra till Tullverkets arbete för att stoppa de illegala vapnen. Denna åtgärd är akut och skulle direkt kunna förbättra möjligheten för polisen att förhindra fler dödsskjutningar. 

 

Liberalerna är oroliga för den utveckling som vi ser i Sverige och i Skåne när det gäller brottsutvecklingen och människors ökade känsla av otrygghet. Att vi fortsätter tappa poliser, där polisen inte hinner prioritera sexualbrott som våldtäkter är ett misslyckande för samhället. Samtidigt ökar antalet särskilt utsatta områden. Därför kommer Liberalerna i höst att fortsätta lägga förslag om förebyggande insatser som skola och socialtjänst, åtgärder mot bilmålvakter, men inte minst ett helt nytt rättspolitiskt program för att komma åt den allt mer hänsynslösa brottsligheten.

 

Roger Haddad (L)

Rättspolitisk talesperson

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag

MEST LÄST PÅ KVP DEBATT I DAG