Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brottsbekämpning kräver tålamod och tid

Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister.Foto: PELLE T NILSSON/SPA
Mikael Damberg (S), inrikesminister.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Problemen med de kriminella nätverken kan inte reduceras till ett spel där politiker bara ska skylla på varandra, skriver justitieminister Morgan Johansson (S) inrikesminister Mikael Damberg (S) och  i en replik till Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Johan Forssell (M) skriver på Kvällsposten Debatt att han är bekymrad över våldsutvecklingen i de kriminella nätverken, och det är vi också. 

Även om polisens Operation Rimfrost har gett viktiga resultat, särskilt i Malmö, kan vi inte vara nöjda när skjutningarna och sprängningarna fortsätter.

 

Regeringen har sedan vi tillträdde arbetat målmedvetet för att öka de brottsbekämpande myndigheternas förmåga att komma åt den organiserade kriminaliteten. Tryggheten måste stärkas och rekryteringen till nätverken brytas. 

 

Den enskilt viktigaste åtgärden är den historiska förstärkningen av polismyndigheten, som ska växa med 10 000 medarbetare till 2024. Nyligen nåddes en milstolpe med 4 000 fler anställda, samtidigt som ytterligare 3 000 personer just nu genomgår den utbyggda polisutbildningen. 

 

Vi utbildar nu nästan tre gånger så många poliser per år som Moderaterna gjorde och vi har startat två nya utbildningar, i Malmö och Borås. Till detta kommer att vi genomfört mer än 50 straffskärpningar sedan 2014, bland annat för grovt vapenbrott. Fler gängkriminella än någonsin sitter inne. Reformerna fortsätter och kommer bli fler. Steg för steg genomför vi nu regeringens 34-punktsprogram mot gängbrottslighet och kriminella nätverk.

 

Precis som Johan Forssell är vi också otåliga. Det idealiska vore förstås om alla de förslag vi arbetar med hade fått effekt samma dag som de presenterades. Men så fungerar det inte i en rättsstat. I Sverige kräver grundlagen att det finns underlag när nya lagar stiftas. För åtgärder som är så ingripande som de vi föreslår måste underlaget vara särskilt gediget. Ändå vågar vi påstå att reformtakten på det här området aldrig varit högre än vad den är i dag. 

 

Problemen med de kriminella nätverken kan inte reduceras till ett spel där politiker bara ska skylla på varandra. Gängkriminaliteten har vuxit fram under lång tid. Det våld vi ser i dag är följden av bland annat en alldeles för låg prioritering av brottsbekämpningen under decennier, men också en hög arbetslöshet och växande sociala klyftor som skapat en grogrund för gängen.

 

Denna utveckling kan inte vändas på några ögonblick, eller ens på några år. Men vi är övertygade om att de insatser vi nu gör, med bland annat den största utbyggnaden av polisen någonsin, med straffskärpningarna, den ökade kameraövervakningen och fler förebyggande åtgärder kommer att ge resultat. 

 

Polisen har på senare tid riktat slag efter slag mot den organiserade kriminaliteten, och förr eller senare slår de sönder strukturerna.  Vi kommer från regeringens sida fortsätta att förse de brottsbekämpande myndigheterna med de resurser och de verktyg som de behöver för att åstadkomma detta. Det kan Johan Forssell vara säker på. 

 

Morgan Johansson (S)

Justitie- och migrationsminister

 

Mikael Damberg (S)

Inrikesminister