Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bra med mångfald av aktörer inom omsorgen

Niklas Karlsson (S), ordförande Socialdemokraterna i Skåne och riksdagsledamot Landskrona.Foto: PRESSBILD
Birgitta Almroth, tf ordförande LO i Skåne.Foto: JAN ENGKVIST

Från Socialdemokraternas och LO:s sida vänder vi oss emot de övervinster i miljardklassen som plockas ut av välfärdsföretagens ägare, skriver Niklas Karlsson (S) och LO:s Birgitta Almroth i en replik till Vardagas Ulla Tansen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I ett tillrättalagt svar kring vanvårdsskandalen på Vardaga S:t Knut och de övervinster i välfärdsbolagen vi kritiserar, syns inte ett uns av självkritik från Vardagas Ulla Tansen. Hennes replik andas ingen förståelse för dem som drabbats eller avlidit. Att vården står inför stora utmaningar inför framtiden och att vi måsta lösa dessa är i praktiken den enda problemformulering vi är överens om

 

För att ge en bild av företaget behöver vi bara citera ur Sydsvenskans artikelserie om Vardaga S:t Knut: ”Bristerna är så stora att Vellinge kommun kräver in vite och hotar att bryta avtalet med Vardaga, eftersom de inte lever upp till kraven om säker vård och kompetent personal”. Tidningen har skrivit om liknande rapporter från Helsingborg och Landskrona där Vardaga är involverade. Även andra stora privata vårdkoncerner har fått skarp kritik från boende och anhöriga på flera orter i Skåne. 

 

Äldreomsorgen är en av välfärdens viktigaste verksamheter. Huvudsyftet med äldreomsorgen är att säkerställa att omsorgen är av hög kvalitet för de som tar del av den. När människor kommer i kontakt med välfärden ska de kunna vara säkra på att det är de själva eller deras anhörigas bästa som är fokus, inte storleken på privata vinstuttag. 

 

Vi tycker det är bra med en mångfald av aktörer inom omsorgen. Vi ser gärna fler idéburna företag och kooperativ i välfärden och självklart ska människor kunna välja. Det vi vänder oss emot är de övervinster i miljardklassen som plockas ut av välfärdsföretagens ägare. Pengar som borde återinvesterats i äldreomsorgen för att säkerställa god omsorg för våra äldre. 

 

Vi vet att det inte räcker att stoppa övervinsterna i välfärdsföretagen för att klara de välfärdsutmaningar vi står inför. Vi har länge drivit frågan om att också staten måste ta ett större ansvar för finansieringen av välfärden. Det kan göras genom att höja de generella statsbidragen. Då blir det lättare för kommunerna att säkerställa välfärdens behov. 

 

Dessutom vet vi, via alla de undersökningar som gjorts, att en stor majoritet av befolkningen vill att de skattemedel som avsätts till välfärd också ska gå dit. 

 

Niklas Karlsson (S)

Ordförande Socialdemokraterna i Skåne och riksdagsledamot Landskrona

 

Birgitta Almroth

Tf ordförande LO i Skåne