Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bra med liberala byggregler, S och MP!

Adnan Bibic (C), Malmöcentern.
Foto: PRESSBILD
Martin Molin (C), Malmöcentern.
Foto: PRESSBILD

Att Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill öka bostadsbyggandet i Malmö genom en flexiblare parkeringsnorm är ett förslag som Centerpartiet välkomnar. Inte minst då regellättnader inom bostadsmarknaden länge varit tabu hos de rödgröna, skriver Adnan Bibic och Martin Molin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Kommunalråden Andreas Schönström (S) och Märta Stenevi (Mp) hyllar på Kvällsposten Debatt Malmös nya p-norm som är ute på remiss. Förslaget innebär i korthet att kraven på antalet parkeringar vid nybyggen sänks i centrala områden där marken är dyr och kostnaden sällan går att räkna hem. Detta förväntas leda till att bostadspriserna minskar och utbudet ökar. 


Debattörerna menar dessutom att förslaget minskar bilismen i stan, vilket nog förklarar deras entusiasm. Att Miljöpartiet vill försvåra för bilar i centrum är ingen hemlighet. Förespråkandet av en enklare byggprocess är däremot inget de rödgröna brukar ägna sig åt.


Socialdemokraternas bostadspolitik innebär höga krav på den som bygger, samtidigt som hyran regleras så att fastighetsägarna inte får betalt för bostadens värde. Det är en politik som sänker incitamenten att bygga, och är en stor del av anledningen till att Malmö har ett underskott av 800 bostäder per år.

Det välmenande målet har varit att alla ska få en bra och billig bostad, men facit är att den som stått längst i kö kan bo billigt och centralt, på bekostnad av unga och nyanlända som hamnat utanför.


Därför verkar Centerpartiet för en friare hyressättning som ökar incitamenten att bygga hyresrätter, samtidigt som vi också vill se regelförenklingar som ger möjligheter att bygga fler och enklare lägenheter åt den som vill bo billigt. Det är en fungerande bostadspolitik som leder till bostäder för alla, vilket också kommunalråden antyder. Tråkigt nog sträcker sig de rödgröna regelförenklingarna inte längre än till parkeringsnormen.


När Centern ville sänka bullerkraven för att göra det enklare att bygga på centrala ytor vid vägar och järnvägar sa S-regeringen nej. Samma sak när C vill se över mängden riksintressen och markrestriktioner som förhindrar bostadsbyggande. I stället instiftar regeringen dyra byggbonusar för att få fram billiga hyresrätter med hög standard. Subventionerade lägenheter som inte tillfaller den som behöver dem bäst, utan den som stått längst i kö.


I sin rädsla för att någon ska ha råd med en bättre bostad än andra låter S hellre stora grupper stå utanför än att lätta på reglerna. Det är inte en bostadspolitik för hela Malmö.


Att öka byggandet genom sänkta p-tal är ett bra exempel på grön, liberal stadsbyggnadspolitik som vi i Centerpartiet välkomnar. Nu återstår bara att se om fler regelförenklingar kommer från Socialdemokraterna.


Adnan Bibic (C)

Kandidat till Malmö fullmäktige

Martin Molin (C)

Kandidat till Malmö fullmäktige