Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bostadsrättsinnehavare ska känna sig trygga

Nu i sommar fattar regering och riksdag beslut om att stärka minoritetsskyddet i bostadsrättsföreningar och aktiebolag, skriver S-riksdagsledamöterna Ola Möller, Leif Nysmed och Joakim Järrebring.Foto: SHUTTERSTOCK
Ola Möller (S), riksdagsledamot Helsingborg och ledamot i civilutskottet.Foto: PRESSBILD
Leif Nysmed (S), riksdagsledamot i civilutskottet.Foto: PRESSBILD
Joakim Järrebring (S), riksdagsledamot och ledamot i civilutskottet.Foto: PRESSBILD

Människor har fått se sina besparingar försvinna och sina liv förstörda av bostadsrättsföreningar som kapats och missköts. För oss är det viktigt att boende i alla upplåtelseformer kan känna sig trygga, skriver Ola Möller (S), Leif Nysmed (S) och Joakim Järrebring (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under senare år har det förekommit att oseriösa aktörer har fått inflytelserika positioner i en bostadsrättsförening och därefter misskött föreningens ekonomi. Exempel på det är händelserna i föreningarna Brf Ida och Brf Thomsons väg (den så kallade ”Kinesiska muren”) i Malmö. I otaliga artiklar har vi kunnat följa hur boende på framför allt Rosengård har utnyttjats av mer eller mindre kriminella individer. Samtidigt har polisen tagit krafttag mot den organiserade brottsligheten i Malmö och region Syd. Detta genom den framgångsrika operation Rimfrost. När nu Rimfrost avslutas är det viktigt att vi drar undan förutsättningarna för kriminella att utnyttja människor i Malmö och övriga Sverige. 

 

Genom misskötseln har människor fått se besparingar försvinna och sina liv förstöras. För oss socialdemokrater har det varit av största vikt att förhindra att fler människor hamnar i liknande situation. Det är också av stor vikt att den svarta ekonomin som omgärdar misskötseln slås ut. Bostadsrättsföreningar i Malmö eller i andra städer får aldrig vara bankomater för kriminella. 

 

Därför har regeringen tagit ett stort antal initiativ för att stärka bostadsrättsinnehavares rättigheter. Nu i sommar fattar regering och riksdag beslut om att stärka minoritetsskyddet i bostadsrättsföreningar och aktiebolag. Genom regeringens förslag blir det möjligt för medlemmar i en bostadsrättsförening att ansöka om så kallad särskild granskning direkt hos Bolagsverket, utan att frågan först behandlas på föreningsstämman. En förutsättning ska vara att minst en tiondel av medlemmarna står bakom ansökan. Att gå via stämman kan av flera anledningar vara besvärligt för en medlem. 

 

Regeringens förslag innebär även bland annat att det blir tydligare vad särskild granskning innebär, hur förfarandet går till och vilka rättigheter och skyldigheter som den särskilda granskaren respektive det granskade företaget har. Till exempel föreslår regeringen att det införs ett lämplighets- och oberoendekrav för särskilda granskare, att särskilda granskare ska ha möjlighet att granska verksamhet i dotterföretag och att det granskade företagets skyldighet att lämna upplysningar till granskaren ska bli tydligare. Hade dessa möjligheter funnits tidigare hade kanske tragedierna i Brf Ida och Brf Thomsons väg kunnat undvikas.

 

Förslagen innebär även att aktieägare i privata aktiebolag och medlemmar i ekonomiska föreningar som ansöker om särskild granskning hos Bolagsverket ska kunna bli ersättningsskyldiga för granskarens arvode. Sådan ersättningsskyldighet ska kunna beslutas i undantagsfall, om den särskilda granskningen har varit uppenbart obehövlig. Syftet är att motverka att granskningsinstitutet missbrukas som ett påtryckningsmedel mot bolaget eller föreningen. På detta sätt upprätthålls en balans mellan majoritet och minoritet. 

 

Regeringen tänker fortsätta att stärka bostadsrättsinnehavarnas skydd mot att bli utnyttjade och lurade. En åtgärd som är på gång är att införa ett nationellt register för bostadsrätter. Ett sådant register kommer bland annat att innehålla pantbrev i likhet med fastighetsregistret. Detta som ett skydd mot att en bostadsrätt utnyttjas för pantsättning flera gånger om. Enligt flera myndigheter kan det handla om mångmiljonbelopp som är felaktigt utlånade bara i Malmö. 

 

För oss socialdemokrater är det viktigt att boende i alla upplåtelseformer kan känna sig trygga. Det är inte utan anledning som det sägs att ”mitt hem är min borg”. Och så ska det vara i det starka samhället. Därför tänker vi fortsätta att skapa trygghet för bostadsrättsinnehavare. I såväl Malmö som i resten av landet. 

 

Ola Möller (S)

Riksdagsledamot i civilutskottet

 

Leif Nysmed (S)

Riksdagsledamot i civilutskottet

 

Joakim Järrebring (S)

Riksdagsledamot i civilutskottet