Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bostadsmarknaden är i behov av liberala krafttag

Bostadsmarknaden sviker unga, invandrare och ensamstående, skriver Nils Nilsson Puronen och Noah Englesson vid CUF Skåne.Foto: WOLFGANG FILSER/COLOURBOX
Nils Nilsson Puronen, förste vice Ordförande, CUF Skåne.Foto: PRESSBILD
Noah Englesson, ledamot, CUF Skåne.Foto: PRESSBILD

Bostadspolitiken i Sverige är ett generationssvek på högsta nivå. Alldeles för många faktorer samverkar för att motverka lösningar, skriver Nils Nilsson Puronen och Noah Englesson vid CUF Skåne.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I Länsstyrelsens bostadsmarknadsrapport från 2018 var det fem av Skånes 33 kommuner som rapporterade en balans i bostadsmarknaden. Det är alltså 15 procent av Skånes kommuner som inte har drabbats av bostadsmarknadens brister. Vidare var det bara en kommun som rapporterade balans för bostäder till 19-25 åringar, alla andra har ett underskott. Hur är det acceptabelt?

 

Centerpartiets Ungdomsförbund har fått nog. Bostadspolitiken i Sverige är ett generationssvek på högsta nivå. Andrahandskontrakt i oattraktiva lägen, jättelånga köer och mängder med regler och regleringar. Det finns mycket som är fel med dagens bostadsmarknad och det finns inte en enskild åtgärd som kommer att lösa situationen, men många små åtgärder kan göra stor skillnad. Nu är det dags för det offentliga att ta ett steg tillbaka.

 

I dag är den aktör som bygger bostäder begränsad av ett flertal regler och regleringar. Kulturskydd, detaljplaner, prickad mark och andra offentliga begränsningar vid privat byggande och utveckling måste ses över i Sverige. Markägare kan inte utveckla sin mark enligt eget behov utan begränsas av statliga bestämmelser i en alltför hög grad. CUF anser att kommunala detaljplaner måste omprövas efter 20 år för att grannskap inte ska stagnera på grund av byråkratiska brister, samt att kulturskydd ska vara möjligt att överklaga då de ofta blir en permanent bromskloss för tillväxten.

 

Ett annat problem är hur stor andel av de skånska hyresrätterna som ägs av kommunerna. Tänk på din kommun: Hur stor andel av bostäderna tror du ägs av det offentliga? I Skåne år 2017 var snittsiffran 12,7 procent. Extremfallen var Lomma och Staffanstorp med 0 procent och Burlöv och Kristianstad med 33,6 procent respektive 25,1 procent. Det finns få marknader vi skulle acceptera en så stor statlig dominans inom – och vi betalar priset.

 

Utformningen av kommunala bostäder blir snarare en konsekvens av politisk vilja än konsumenternas faktiska behov och efterfrågan. Kommunala bostäder vänder sig främst till den etablerade medelklassen och andra resursstarka grupper som kan betala högre hyror och betala in mer skatt. Samtidigt prioriteras andra grupper och deras bostadsbehov bort.​ ​Att ge marknaden möjlighet att anpassa byggen efter fler målgrupper kan ge större variation i hyror som gör hyresrätter mer tillgängliga för fler. Bostäder byggs utefter vad folk utifrån sina förutsättningar är villiga att betala för att bo i, och ingenting annat.

 

Den kanske viktigaste reformen för en fungerande bostadsmarknad är införandet av fri hyressättning, eller marknadshyror. För precis som för vilken marknad som helst leder planekonomiska prissättningar till att utbud och efterfrågan sätts ur spel och speglar politiska viljor snarare än konsumenternas behov. Reglerade hyror leder till att incitamenten att bygga bostäder i attraktiva områden minskar eftersom hyrorna är lägre och lönsamheten minskar. Det leder inte bara till enorma bostadsköer utan också till att hyrorna i mindre attraktiva områden blir högre, eftersom efterfrågan på lägenheter är så pass hög.

 

Den som av olika anledningar har privilegiet att ha ett hyreskontrakt i ett attraktivt område betalar därför mindre för sin lägenhet än om hyressättningen varit fri och den som bor i mindre attraktivt område får betala mer. Förespråkare av hyresregleringar menar att dessa är en förutsättning för ekonomiskt svaga grupper att få överkomliga hyreskontrakt, men effekten är den motsatta. De som bor i mindre attraktiva områden får betala priset för att hyrorna ska vara överkomliga i de attraktiva områdena.

 

Bostadsmarknaden är sjuk och sviker unga, invandrare och ensamstående. Den offentligt dominerade och genomreglerade bostadsmarknaden har fått sin chans och det fungerade inte. Nu är det dags för liberala krafttag. Med liberaliseringar får vi bostäder till rättvisa priser, bostäder som folk vill bo i och framför allt; bostäder som faktiskt byggs.

 

Nils Nilsson Puronen

Förste vice Ordförande CUF Skåne

Noah Englesson

Ledamot CUF Skåne