Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bostadsbristen kräver nya slags lösningar

Anna Wiking, näringspolitisk chef Fastighetsägarna Syd.Foto: LOKE ROOS
Martin Lindvall, samhällspolitisk chef Fastighetsägarna Sverige.Foto: MAGNUS GLANS
Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Syd.Foto: LOKE ROOS

Hyresgästföreningen bevisar att de inte är en del av lösningen för de mest utsatta grupperna utan tvärtom en del av problemet, skriver representanter för Fastighetsägarna i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hyresgästföreningen väljer tyvärr att missförstå vår intention med debattartikeln om social housing. Av deras replik framgår samtidigt att de inte är del av lösningen för de mest utsatta grupperna, utan tvärtom en del av problemet. Låt oss klargöra några av missförstånden.

Ambitionen att bygga mer och billigare är vällovlig. Där är vi helt överens. Det når dock inte de mest utsatta Malmöborna. Som framgår av Malmö Stads bostadsförsörjningsrapport saknar de mest utsatta Malmöborna förmåga att efterfråga ens de billigaste lägenheterna i det befintliga beståndet. Bättre fungerande flyttkedjor skulle frigöra fler billiga hyresrätter, men det är alltså inte tillräckligt. 

 

Vidare borde Hyresgästföreningen vara medveten om att hyrorna sätts genom Malmömodellen, med undantag för presumtionshyror. Malmömodellen tar ingen direkt hänsyn till produktionskostnader i byggnation av bostadsfastigheter, så minskade byggkostnader innebär inte per automatik lägre hyror. 

Den svenska modellen har under lång tid misslyckats med att hjälpa de mest utsatta. Vi har sett det själva och på senare tid har Boverkets experter påtalat just detta. Varför Hyresgästföreningen i ljuset av detta väljer att försvara systemet före människan förblir en gåta. I dag är det över tusen hemlösa barn i Malmö och hemlösheten har ökat kraftigt under många år. Verkligheten lämnar inte längre mycket utrymme för ideologiska skygglappar. Nya lösningar måste fram. 

 

När det kommer till lösningar, så har vi aldrig hävdat att vi har ett färdigt förslag för en svensk modell för social housing. Vi ser dock några tydliga principer som behöver vara vägledande för att knyta an till svenska värderingar kring välfärdspolitiken, till exempel främjande av social rörlighet och motverkande av boendesegregation. Med artikeln ville vi belysa en möjlighet att komma åt problemen, för att fler ska kunna delta i utformandet av en modell anpassad för svenska förhållanden. Modellen behöver vi ta fram tillsammans med andra för att säkerställa såväl träffsäkerhet och integration med övrig bostadspolitik som politisk legitimitet. Vi är övertygade om att detta är fullt möjligt. 

 

Det är dags att våga se med nya ögon för att konkretisera möjligheter att faktiskt lösa hemlöshetsproblematiken i såväl Malmö som Sverige i stort. Därför ser vi att Malmö borde bli en pilotkommun för att introducera en svenska modell av social housing.

 

Anna Wiking 

Näringspolitisk chef Fastighetsägarna Syd

 

Martin Lindvall 

Samhällspolitisk chef Fastighetsägarna Sverige

 

Magnus Hulthe Andersson 

Näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Syd