Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bostäder ska inte vara handelsvaror

Momodou Malcolm Jallow (V), riksdagsledamot från Malmö och bostadspolitisk talesperson.Foto: PRESSBILD
Emma-Lina Johansson (V), oppositionsråd i Malmö.Foto: PRESSBILD

Bostaden ska inte vara en handelsvara på en marknad, det är en social rättighet att ha ett hem, skriver vänsterpartisterna Momodou Malcolm Jallow och Emma-Lina Johansson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I veckan deltog kommunstyrelsens ordförande i Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i ett samtal med Leilani Farha, som tidigare var FN:s särskilda rapportör för bostäder och nu är global director för The Shift. För lite drygt ett år sedan skrev Katrin med stolthet under The Shift för att möjliggöra bostäder som alla har råd att bo i. 

Samtidigt skrev vi i Vänsterpartiet Malmö en debattartikel där vi uttryckte vår glädje över att Malmöstyret skrev under initiativet och att arbetet för att bostaden ska ses som en rättighet skulle intensifieras, men vi uttryckte också vår oro för att det bara skulle bli tomma ord på ett papper. Vad har egentligen hänt sedan dess? Hur hanterar S frågan om bostaden som en mänsklig rättighet, snarare än en handelsvara? 

 

Den socialdemokratiska regeringen går vidare med utredningen om att införa marknadshyror i nyproduktion. Det spelar faktiskt ingen roll att Katrin Stjernfeldt Jammeh säger att hon ”hoppas på introduktionen av marknadsmässiga hyror som det är möjligt att leva med”. För nej, det är de facto inte möjligt att leva med för majoriteten av de tre miljoner svenskar som bor i hyresrätt. Hyrorna skulle höjas och det skulle slå hårt både mot de enskilda hushållen och mot samhället i stort visar till exempel Marknadshyresrapporten som tagits fram på uppdrag av Hyresgästföreningen.

 

I Malmö fortsätter styret att fatta beslut som går på tvärs med den intention FN-initiativet har. Kommunal mark och bostäder säljs fortfarande ut, diskussioner om näringslivsförtur i den kommunala bostadskön förs fortsatt. Fler internationella riskkapitalbolag investerar i Malmös bostadsmarknad med hyreshöjningar och renovräkningar som följd. Dessutom beviljas nödbistånd i form av akutboenden fortfarande bara en vecka i taget och hyresgästerna i Malmös Kommunala Bostadsbolag, MKB, dubbelbeskattas när styret tar ut drygt 100 miljoner i vinst varje år.

 

Socialdemokraterna ville nyligen införa ett expertråd för bostäder i Malmö. Efter att varken satsningen på en bostadssamordnare eller bostadsgeneral fungerat särskilt bra valde man att lägga fram förslaget på ett råd. Intentionerna var oklara, vilka som skulle sitta med i rådet ännu mer oklart och beslutet fälldes av en enig opposition som inte kunde se nyttan. Sossar dundrade i vredesmod. Men bara några dagar senare fick vänstern rätt när Liberalernas kommunalråd Simon Chrisander, som styr ihop med S, bekände färg på Kvällsposten Debatt och ansåg det: ”Förvånande att M och C följde Vänsterns motstånd mot marknadslösningar” eftersom rådet skulle innebära just det - mer marknadslösningar för Malmö Stad. 

 

S nytänkande har varit större än så genom tiderna. Det har satsats på bra bostäder för alla, möjligheter för arbetare att bygga egna hem och en rasande byggtakt på lägenheter helt utan marknadsintressen. Att de numer sitter i knät på storkapitalet kan knappast undgå någon. Bostäder och mark ses inte vare sig som en rättighet eller möjlighet att demokratiskt påverka stadens utformning, utan enbart som en handelsvara som förser dem med engångssummor vid försäljning.

 

Vänsterpartiet har lagt flera förslag för att förändra bostadspolitiken. Vi värnar allmännyttan, den är avgörande för en social bostadspolitik och för att klara bostadsförsörjningen. Vi vill bygga bort bostadsbristen, framför allt hyresrätter med rimliga hyror som folk har råd att betala. Vi har föreslagit en ny typ av hyresmodell, som skulle innebära en hyressänkning på 30 procent på nya hyresrätter, lagt förslag om både statligt och kommunalt byggbolag för att ta kontroll över byggprocessen och pressa byggpriserna. När man inte bygger för att gå med vinst, skapas både bostäder människor har råd att bo i och arbetstillfällen.

 

Vi i Vänsterpartiet vill se en bostadspolitik för människorna som lever här och framtida generationer, inte för riskkapitalbolag som vill tjäna pengar på hem som ingen till slut kommer ha råd att bo i. Bostaden ska inte vara en handelsvara på en marknad, det är en social rättighet att ha ett hem.

 

Momodou Malcolm Jallow (V)

Riksdagsledamot från Malmö och bostadspolitisk talesperson

 

Emma-Lina Johansson (V)

Oppositionsråd i Malmö