Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Borgerliga partier ska inte hjälpa SD till makten

Det finns många starka skäl till att inte ha ett organiserat samarbete med Sverigedemokraterna. Partiet har en auktoritär syn på människor och samhället och ser människor från andra länder som problem och hot, skriver Michael Arthursson. Foto: JOHAN JEPPSSON

SD får makt i ännu en skånsk kommun. M och KD inleder med stöd av L ett organiserat samarbete med SD i Svalöv. Det är olyckligt att borgerliga partier legitimerar en auktoritär människosyn, skriver Centerns partisekreterare Michael Arthursson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nu ser Sverigedemokraterna ut att få makten i ännu en kommun. Moderaterna och Kristdemokraterna inleder med stöd av Liberalerna ett organiserat samarbete med SD i skånska Svalöv. Följden blir att SD får den högsta politiska posten som kommunstyrelsens ordförande. Detta är en mycket olycklig politisk utveckling.

Det finns många starka skäl till att inte ha ett organiserat samarbete med Sverigedemokraterna. Partiet har en auktoritär syn på människor och samhället och ser människor från andra länder som problem och hot. SD ställer människor mot varandra och väljer slutenhet i stället för samarbete. Vi har nyligen två valrörelser bakom oss där värderingar om öppenhet, tolerans och medmänsklighet stått mot denna aggressiva högerpopulism. En kamp vi målmedvetet behöver fortsätta.

I riksdagen är det bara Kristdemokraterna som öppnat för regelrätta förhandlingar med Sverigedemokraterna. Övriga partier har avvisat samarbete och förhandlingar med SD för att nå regeringsmakten. Moderaterna har velat pröva en regering som är beroende av SD:s aktiva stöd, utan formaliserat samarbete eller förhandlingar med SD. Vi i Centerpartiet har inte sett detta som realistiskt, och därför valt samarbete över blockgränsen för en liberal reformpolitik. Men faktum kvarstår att såväl M som KD gång på gång sagt nej till organiserat samarbete med SD på riksplanet.

 

Det som händer i Svalöv nu är något helt annat. Här väljer M och KD en organiserad samverkan som ger SD posten som kommunstyrelsens ordförande. Detta trots att de fyra partierna i det tidigare alliansstyret har fler mandat, och trots att de partier som finns mellan ytterkantspartierna till höger och vänster har en överväldigande majoritet i fullmäktige.

Att lyfta fram SD till denna post blir desto mer anmärkningsvärt när man ser vilka värderingar SD:s kommunalrådskandidat sprider och står för. Han sprider inlägg fullt av antisemitisk hatretorik och där Annie Lööf utpekas som folkförrädare med kommentaren ”väl valda ord”. Detta är ännu ett sorgligt och varnande exempel på hur Sverigedemokraterna drar till sig människor med extremism och främlingsfientlighet i bagaget. En person som sprider sådan hatretorik är absolut inte lämpad att ha den politiska ledningen i en kommun.

 

Att andra borgerliga partier medverkar till att SD får den politiska makten i flera kommuner, tidigare Sölvesborg, Hörby, Bromölla och nu Svalöv, medför flera allvarliga problem. Om SD ges denna makt kan politiken komma att leda till mer slutenhet, ökad intolerans, lägre klimatambitioner och ett mindre liberalt samhälle. Man legitimerar dessutom Sverigedemokraterna som samarbetspartner och den auktoritära och exkluderande människosyn som SD står för och där fler politiker i ledande position har grundsynen att människor från andra länder enbart är problem och syndabockar.

 

Centerpartiet vill något helt annat. Vi kommer stå upp för öppenhet och tolerans, mot slutenhet och aggressiv högerpopulism. Vi driver en politik som stärker jämställdheten, tar ansvar för miljön och håller ihop vårt land i stället för att slita isär det. Därför ser vi med stor oro på utvecklingen i Svalöv, som nu riskerar att gå i motsatt riktning.

 

Liberalernas ledning har i kraftfulla ordalag tagit avstånd från det som nu håller på att hända i Svalöv, och kallar det fel och djupt beklagligt. En mycket välkommen markering. Jag ser fram mot liknande kraftfulla markeringar från Moderaternas och Kristdemokraternas partiledningar.

 

Från Centerpartiet uppmanar vi Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna i Svalöv att stanna upp och välja en annan väg. Vi behöver gemensamt fortsätta ta kampen mot främlingsfientlighet och högerpopulism såväl nationellt som internationellt och kommunalt. Inte bidra till att ge Sverigedemokraterna nya olycksbådande maktpositioner.

 

Michael Arthursson (C)

Partisekreterare