Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bidrag och stöd ska hanteras noggrant

Sedat Arif (S), kommunalråd i Malmö. Foto: JENS OHLSSON

Den moderata devisen tycks vara att om bara folk med problem skärper sig så ska det nog ordna sig, skriver Sedat Arif (S) i en replik till Helena Nanne (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tidningen Hem & Hyra avslöjade i början av maj att företag som socialtjänsten bokat akuta boenden för hemlösa hos, gör enorma påslag på den egentliga hyran. Exempel som tidningen fick fram visade att företag lade på 740 procent så att en tvårumslägenhet som egentligen har en månadshyra på 5 000 kronor hyrs ut till socialtjänsten för 42 000 kronor.

Kostnaden är upprörande. Det är en kritik jag själv varit högljudd med. Hade inte bostadsbristen varit så påtaglig som den är i Malmö och många andra städer så hade den aktuella situationen inte uppstått. Förvaltningen genomför nu en upphandling. Det återstår att se om det innebär förändrade priser.

 

Jag letar i Helena Nannes text efter något ord som åtminstone andas upprördhet eller kritik mot att företag använder några av samhällets mest utsatta till att maximera sina vinster. Men jag kammar noll. Inget om överhyrorna. Inget om att företag hyr ut bostäder svart utan fastighetsägares tillstånd.

I mitt ursprungliga inlägg så välkomnade jag fastighetsägare att teckna hyresavtal om akuta boenden direkt med Malmö Stad, utan mellanhänder och deras påslag. Jag önskar också en skarpare lagstiftning. Regeringen föreslår en skärpning för personer som säljer hyreskontrakt. Jag vill att skärpningen också ska innefatta uthyrning av bostäder som saknar godkännande från fastighetsägaren och orimligt höga påslag på den ursprungliga hyran.

 

Så hur vill Helena Nanne få bort problemet med hemlöshet? Inte så överraskande är svaret hårdare tag. Mer kontroll och högre krav är lösningen på det mesta för Moderaterna. Devisen tycks vara att om bara folk med problem skärper sig så ska det nog ordna sig. För mig utstrålar det stor brist på ödmjukhet för att livet kan vara tufft i perioder.

 

Min hållning är att bidrag och stöd ska hanteras noggrant. De ska betalas ut efter korrekta bedömningar och följas upp i syfte att säkerställa att stödet fungerar som det är tänkt. Men enbart mer kontroll skapar inga bostäder åt personer med låga inkomster. Mer kontroll rustar inte personer att hitta jobb och barn att klara sin skolgång. Skolresultaten i Malmö är stadigt stigande och allt färre behöver försörjningsstöd.

 

Information om kostnader, som Helena Nanne efterlyser, ges i de återkommande budgetuppföljningar som nämnden hon är ledamot i gör. Att däremot gå ner på detaljnivå och redovisa kostnaden för varje enskild bostad vid varje nämndsmöte skulle ta värdefull tid från stadens socialsekreterare – tid som de bör lägga på personer i behov av stöd.

 

Sedat Arif (S)

Kommunalråd i Malmö med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst