Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Betygsinflationen i Malmö kan inte avfärdas, L

Jörgen Grubb (SD), riksdagsledamot Östergötlands län och ledamot i utbildningsutskottet.
Foto: SVEN LINDWALL
Nima Gholam Ali Pour (SD), gruppledare i Malmö grundskolenämnd.
Foto: SVEN LINDWALL

Hur kan man undgå att inte ifrågasätta skolresultaten på Hermodalskolan när 83,8 procent av eleverna har fått högre slutbetyg i matematik, jämfört med resultatet i det nationella provet, skriver SD Malmö i en replik till skolkommunalrådet Sara Wettergren (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är motsägelsefullt att Sara Wettergren (L) i sin replik på Kvällsposten Debatt menar att betygsinflationen inte är ”ett Malmöspecifikt problem”, medan hon samtidigt lyfter upp de förbättrade skolresultaten som en malmöitisk framgång. Det visar tydligt hur styret gärna avfärdar problemen, samtidigt som de är beredda att ta beröm för det som på ytan framstår som framgångar. 

Vad Sverigedemokraterna efterfrågar framgick på grundskolenämndens senaste sammanträde. Tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet yrkade vi på förslaget att grundskoleförvaltningen skulle ges i uppdrag att årligen genomföra granskningar avseende betyg i förhållande till nationella prov, samt att resultatet av granskningen årligen redovisas för grundskolenämnden. Detta var något som styret röstade nej till. 

Det är alltså ingen större hemlighet vad Sverigedemokraterna vill och vad Sara Wettergren har avfärdat. Frågan är om Wettergren framöver endast kommer att presentera de upptrissade skolresultaten eller om hon årligen tillsammans med dessa skolresultat även presenterar en analys av betygsinflationen? Frågan är också om hon kommer se betygsinflationen som huvudmannens ansvar eller om hon fortsättningsvis kommer skjuta ifrån sig ansvaret och lägga ansvaret på lärarna?

Redan i oktober visade en undersökning från Lärarnas Riksförbund att 8 till 9 procent av lärarna i Malmö svarar att skolledare lagt sig i betygssättningen och pressat upp betygen. Kritiken från Lärarnas Riksförbund har Sara Wettergren avfärdat.

När det gäller Hermodalsskolan och dess extremt höga betygsinflation, är Sara Wettergrens uppmaning att vi inte ska avfärda skolresultaten. 

Men hur kan man undgå att inte ifrågasätta skolresultaten när 83,8 procent av eleverna har fått högre slutbetyg i matematik, jämfört med resultatet i det nationella provet? Att inte ifrågasätta resultaten i en sådan situation är att förneka problemet med betygsinflation, vilket Sara Wettergren uppenbarligen gör.

Förtroendevaldas uppgift är inte att uppmärksamma framstegen. Det får kommunikatörer ägna sig åt, vilket Malmö stad har gott om. Förtroendevalda måste åtgärda problemen och skolpolitiker måste se till att det betyg som förmedlas till elever och vårdnadshavare är information som man kan lita på. 

Sverigedemokraterna kommer fortsätta uppmärksamma problemen i svensk skola och lägga fram förslag så att våra elever återigen kan ta del av världens bästa utbildningsväsende. 


Jörgen Grubb (SD)

Riksdagsledamot Östergötlands län och ledamot i utbildningsutskottet


Nima Gholam Ali Pour (SD)

Gruppledare i Malmö grundskolenämnd