Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Besparingar i Lund är en nedmontering av skolan

Pontus Kjellström (V), ledamot Barn- och skolnämnden.Foto: MARTIN OLSSON

Att kalla indragna lärartjänster för effektiviseringar ser jag som ett hån mot hela lärarkåren, skriver vänsterpartisten, skolpolitikern och gymnasieläraren Pontus Kjellström i Lund.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det är besparingstider i Lund. Under sommarens budgetförhandling hördes uttryck som ”ekonomiskt stålbad” och ”krismedvetenhet”. Just uttrycket ”krismedvetenhet” upprepades flera gånger från Moderaterna. Vilken kris det var tänk att vi skulle ha medvetande kring förblev för mig oklart. 

 

Krismedvetenhet tycker jag handlar om vad som håller på att ske med olika verksamheter i Lund. Om den så kallade Lundakvintettens budget blir verklighet inleds en nedmontering av förskolor och grundskolor. I min värld måste denna nedmontering stoppas. Det menar jag är krismedvetenhet.

 

Att spara mer än hundra miljoner på Barn- och skolnämnden i Lund kommer att utlösa en kris. Nedskärningar på personal i skolan sker samtidigt som elevgrupperna bli större. Risken finns att elever med särskilda behov inte kommer att få de stöd de har rätt till. Ökade resurser i skolan kan förebygga utanförskap och kriminalitet och på så vis spara stora summor till samhället. I stället vill Lundakvintetten genomföra rekordstora besparingar.   

 

Kanske borde FörNyaLund gå från vallöftet ”Mindre barngrupper” till ”Färre vuxna i skolan” då partiet genomgående röstat för besparingar i skolan. 

 

Liberalerna i sin tur, kända för att profilera sig i skolfrågor, har nationellt fullständigt rasat i opinionen. Kanske visar detta på folks förtroende för partiets kompetens i skolfrågor. Liberalerna i Lund har flera gånger sagt att mycket av pengarna kommer sparas in genom effektiviseringar som indragen frukt och minskade kostnader för lokaler. Nu visar det sig att detta kommer utgöra en väldigt liten del av besparingarna. Besparingarna kommer i slutändan handla om lärartjänster. Hur många återstår att se. Samtidigt som Liberalerna vill spara på skolan talar partiet sig varmt i frågor kring övervakningskameror (föga liberalt) och privata ordningsvakter som lösningen på flera av kommunens problem. 

 

Att kalla indragna lärartjänster för effektiviseringar ser jag som ett hån mot hela lärarkåren. Lundakvintetten menar att man kan effektivisera bort lärartjänster utan att få sämre kvalitet i verksamheten. Hur är det möjligt? Då blir barn- och elevgrupperna större, samtidigt som färre lärare får arbeta mer. Kommunen blir på sikt en mindre attraktiv arbetsgivare för lärare. 

 

Lund är en kommun som alltid varit känd för att ha en bra skola. Därför söker sig många barnfamiljer till Lund. Vill vi att detta ska fortsätta vara bilden av kommunen är det dags att tänka om då det gäller budgeten i Barn- och skolnämnden. Nuvarande besparingar är inget annat än en nedmontering av skolan. 

 

Avslutningsvis till alla Lundabor som vädrat åsikten att politiker bör ta sitt ansvar: Man får de politiker man röstar på. Det finns några partier som inte vill göra nedskärningar i skolan. 

 

Jag företräder ett sådant parti.

 

Pontus Kjellström (V)

Ledamot Barn- och skolnämnden samt gymnasielärare på Polhemskolan i Lund