Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bekämpa smittan med fler bussar och tåg i trafik

Region Skåne tar emot miljardbelopp från regeringen för att hantera effekterna av pandemin, bland annat för att kunna upprätthålla turtätheten, skriver Andreas Schönström (S) och Tina Christensen.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Andreas Schönström (S), andre vice ordförande för kollektivtrafiknämnden i Region Skåne.
Foto: PRESSBILD
Tina Christensen, ordförande Kommunal Skåne.
Foto: PRESSBILD

Alliansen i Region Skåne försöker lägga över ansvaret för minskad smittspridning på skolorna och på resenärerna, skriver regionpolitikern Andreas Schönström (S) och Tina Christensen vid Kommunal Skåne.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Alla måste ta ansvar för att minska trängseln på bussar och tåg, utom de borgerliga politiker som faktiskt har ansvar för kollektivtrafiken. Det är beskedet på Kvällsposten Debatt från kollektivtrafiknämndens ordförande Carina Zachau (M), som fortsätter att dra ner på trafiken trots varningar från personal och resenärer om att det redan är för trångt för att hålla säkerhetsavstånd. Hundratals anställda hotas av uppsägning, samtidigt som den högst ansvariga politikern låtsas som att hon är maktlös att göra något åt det.


Skånetrafiken har redan dragit ner antalet Pågatåg och när höstens tidtabell börjar gälla kommer även busstrafiken att minskas med ungefär 10 procent. Socialdemokraterna och Kommunal protesterade, men alliansstyret stod fast vid beslutet. Nu har även Carina Zachau insett att det riskerar att bli väldigt trångt på bussar och tåg när skolorna börjar och semestrarna tar slut. Hon är orolig för att det ska leda till ökad smittspridning, skriver hon. Men hon är inte beredd att lyfta ett finger för att förhindra det.


I stället försöker alliansen i Region Skåne lägga över ansvaret på skolorna och på resenärerna själva. De vill att skolorna ska lägga om sina scheman så att fler åker utanför rusningstid. Det är för det första väldigt sent påtänkt, som ett flertal rektorer redan påpekat. För det andra så är det till tveksam nytta, då många bussar och tåg redan är fulla även utanför rusningstid. Och slutligen riskerar en senarelagd skolstart att öka trängseln under de tider då seniorer åker gratis i många skånska kommuner, vilket vore det sämsta tänkbara ur smittspridningssynpunkt. Regionens ansvar borde vara att skydda de äldre, inte sätta dem på samma buss som gymnasieungdomarna.


Region Skåne tar emot miljardbelopp från regeringen för att hantera effekterna av pandemin, bland annat för att kunna upprätthålla turtätheten. Det finns pengar, men det borgerliga regionstyret väljer att inte använda dem. Carina Zachau påstår att hon omöjligen kan sätta in fler bussar, då det inte finns tillräckligt många chaufförer. Samtidigt håller bussföretagen på att säga upp personal till följd av regionstyrets nedskärningar. Det går att sätta in mer trafik, Alliansen vill bara inte betala för det. Alla andra ska betala i stället; passagerare, personal och elever.


Coronapandemin innebär en enorm påfrestning för hela samhället. Det är självklart att vi alla måste hjälpas åt. Men då menar vi alla, även det borgerliga regionstyret. Det duger inte att kräva att alla andra ska ta ansvar, samtidigt som man själv fattar beslut som aktivt förvärrar situationen. Vi måste hålla nere smittspridningen. Då behövs det fler bussar och tåg i trafik, inte färre.


Andreas Schönström (S)

Andre vice ordförande för kollektivtrafiknämnden i Region Skåne


Tina Christensen

Ordförande Kommunal Skåne