Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bekämpa djursmuggling lika hårt som droger och vapen

Vi förstår och delar tullpersonalens sorg över hundarnas öde och vill som flera andra få ett stopp på hundsmuggligen, skriver Rebecka Le Moine (MP) och Elisabeth Falkhaven (MP).
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Rebecka Le Moine (MP), riksdagsledamot.
Foto: PRESSBILD
Elisabeth Falkhaven (MP), rjurpolitisk talesperson, riksdagsledamot.
Foto: PRESSBILD

Kriminella tjänar stora pengar på att smuggla djur till Sverige. Men köpare har ingen möjlighet att känna till om hundarna är värddjur för sjukdomar som kan starta pandemier. Tullen måste få tillräckliga medel för att hindra smugglingen av hundar till Sverige, skriver miljöpartisterna Rebecka Le Moine och Elisabeth Falkhaven.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. För ett par dagar sedan kunde vi läsa i flera medier, däribland Kvällsposten, om hur samvetslösa smugglare återigen försökt smuggla in valpar via Trelleborg. Denna gång hittade tullen 16 hundvalpar av rasen Fransk Bulldog som fötts och levt under vidriga förhållanden för att sedan fraktas gömda i ett trångt och mörkt utrymme i många mil och till sist möta döden i Trelleborg.

Vi förstår och delar tullpersonalens sorg över hundarnas öde och vill som flera andra få ett stopp på detta! 

När vi människor ser små barn, hundar eller andra söta djurungar så smälter våra hjärtan och vi vill ta hand om dem. Det är precis dom känslorna som hundsmugglare spelar på för att tjäna pengar. 

Hundsmuggling är så gott som alltid kopplad till annan kriminalitet, som till exempel människosmuggling och narkotikasmuggling. Det är inga privatpersoner som tillhandahåller hundar som smugglas in, utan det är kopplat till kriminella ligor som tjänar stora pengar på det. För den organiserade brottsligheten spelar det ingen roll om det är valpar eller vapen som smugglas. Motivet är alltid att tjäna så mycket pengar som möjligt, med så låg risk för upptäckt som möjligt.

Hundarna föds upp under fruktansvärda förhållanden. De hålls i små burar som staplas på varandra, ibland med enbart nätgolv att gå på. De inburade hundarna hålls i stora lagerutrymmen fullt med dräktiga tikar och tikar med valpar. Ibland finns det flera hundra tikar i samma lokal. Ingen bryr sig om hur hundarna mår, utan bara att de ska föda så många valpar som möjligt. Det är helt enkelt valpfabriker där man odlar hundvalpar. Oftast säljs dessa hundar i annonser på internet, ibland redan innan de är insmugglade i vårt land. Och de som köper har inte en aning om var hunden ursprungligen kommer ifrån.

I dag finns tillräcklig kunskap för att veta att hundar inte ska köpas utan veterinärbesiktning. Hundar måste ha blivit vaccinerade eller avmaskade som det krävs. Som köpare är det viktigt att träffa åtminstone tiken i hemmiljön. Trots denna kunskap fortsätter hundsmugglingen att öka, speciellt nu under coronatider då det har varit svårt att få tag i valp eller vuxen hund från seriösa uppfödare. Många vill ha något som ger glädje under vår tid i isolering. Hur det går till blir sekundärt. Köpare har lurats med falska papper, vackra ord och dyra priser på valpar. Lurade att tro att det är en god gärning, att ta hand om den där stackars rufsiga valpen som bara längtar efter kärlek.  

Det finns heller ingen hälsostatus för de hundar som smugglas in. Vi vet alltså inte vilka sjukdomar de bär på, om de är värddjur för sjukdomar som kan starta pandemier eller smittsamma parasiter som kommer med hundarna in i landet. Det förekommer frekvent att de har med sig smittor och är värddjur för mask och andra parasiter som vi inte har i Sverige i dag och som vi inte vill ha hit. Denna verksamhet är olaglig i flera olika bemärkelser, inte minst bryter det mot djurskyddslagen i flera avseenden. 

Tullen måste få i uppdrag att fokusera på detta med samma kraft som smuggling av droger och vapen. Det är samma kriminella nätverk, och de profiterar på hundar som får lida och ofta avlivas. Tullen måste få tillräckliga medel för att hindra smugglingen av hundar till Sverige.

Det finns också ett personligt ansvar för alla kommande djurägare. Man ska ha bakgrund, papper och uppväxtförhållande för valpen klar för sig, för att garantera att hundar inte fått lida i det tysta, i många år, enbart vid liv för att föda fler valpar och göda kriminella nätverk.


Rebecka Le Moine (MP)

Riksdagsledamot


Elisabeth Falkhaven (MP)

Djurpolitisk talesperson, riksdagsledamot