Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Befängt att polisen skulle vara rasistisk

Från KDU:s sida är vi tydliga: Sverige behöver minst 10 000 nya poliser, skriver Martin Hallander och Adam Jansson.Foto: JOHAN NILSSON/TT
Adam Jansson, rättspolitisk talesperson KDU Sverige.Foto: PRESSBILD
Martin Hallander, förbundsordförande KDU Sverige.

Malmö behöver en permanent Operation Rimfrost, skriver KDU:s Martin Hallander och Adam Jansson i en replik till Alma Lindén och Leia Wolke Wemmert vid Ung Vänster i Malmö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Alma Lindén och Leia Wolke Wemmert från Ung Vänster Malmö skriver om påstådda övergrepp från rättsväsendet på Kvällsposten Debatt. Det är grova anklagelser som behöver bemötas av oss som står på lagens sida framför den anarki Ung Vänsters företrädare verkar förespråka.

 

Det är inte mer än några månader sedan som en ung mamma, bärandes sitt spädbarn i famnen, sköts till döds. Detta i samma Malmö som polisen nu har valt att rikta stort fokus på för att se till att liknande brutala dåd inte sker igen. I den kontexten är det uppseendeväckande verklighetsfrånvänt att debattörerna verkar tycka att polisens framgångsrika arbete genom operation Rimfrost skapar en värre otrygghet än kallblodiga avrättningar på öppen gata.

 

Genom att påstå att de grova våldsbrott som numera sker nästan var och varannan dag enbart är en effekt av politiska beslut, friskriver debattörerna alla de som begår dessa brott från personligt ansvar. Som en central faktor i att förbygga brott anser Kristdemokraternas Ungdomsförbund KDU tvärtom att det är avgörande att betona det ansvar varje människa har för sina egna handlingar. Naturligtvis är segregation och ekonomisk utsatthet ett samhällsproblem som bör belysas, men detta kan aldrig vara en ursäkt för att begå brott.

 

Från KDU:s sida är vi tydliga: Sverige behöver minst 10 000 nya poliser, de enskilda polisernas arbetsvillkor måste förbättras genom höjda löner och mer personal måste anställas för att ta hand om de uppgifter polisen är ålagda att göra men som inte kräver polisiära befogenheter. För ett par år sedan hade vi en kampanj som vi kallade ”en snut i varje knut”. Den är inte mindre aktuell i dag. Fler poliser behövs i yttre tjänst, både för att beivra de brott som i dag sker på gatorna och för att öka tryggheten för alla som inte längre vågar gå genom sina egna bostadsområden.

 

Vidare blandar debattörerna in rasretorik i sin artikel. Att påstå att svensk polis utstuderat skulle vara rasistisk är inget annat än befängt och inte minst kränkande mot en hel yrkeskår som varje dag riskerar liv och hälsa för att skydda resten av oss. 

 

I ljuset av polisens brottsförebyggande och brottsbekämpande arbete i Malmö är det följaktligen Ung Vänster Malmö som i praktiken accepterar ett samhälle där våld tillåts förekomma och där lag och ordning får träda tillbaka för antidemokratiska krafter. Från KDU:s sida är den här retoriken Ung Vänster Malmö kommer med inget som vi någonsin kan godta. Vi väljer i stället att helhjärtat stötta svenska myndigheters arbete mot den organiserade brottsligheten. Det är en kamp vi ska vinna. Malmö behöver en permanent Operation Rimfrost.

 

Martin Hallander

Förbundsordförande KDU Sverige

 

Adam Jansson

Rättspolitisk talesperson KDU Sverige