Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Befängt att elever ska betala för skolmaten i Staffanstorp

Rebecca Roth, ordförande för Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening.Foto: PRESSBILD
Det är inte alla barn som får den maten de behöver hemma av olika anledningar, oftast på grund av ekonomiska skäl, skriver Rebecca Roth.Foto: COLOURBOX
Staffanstorp, en näringsfattig kommun för gymnasieelever.Foto: JENS CHRISTIAN

Förslaget att eleverna på gymnasieskolor i Staffanstorp ska börja betala för att få äta av skolmaten slår mot de elever som har det tufft. Skolmaten får inte bli en klassfråga, skriver Rebecca Roth, ordförande för Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Ska skolmaten verkligen få bli en klassfråga i en skola som ska garantera lika förutsättningar för alla elever? Förslaget att eleverna på gymnasieskolor i Staffanstorp ska börja betala för att få äta av skolmaten är befängt. Skolan ska ge alla elever samma förutsättningar, inte öka skillnaderna. Detta hade antagligen aldrig ens kommit på tapeten om staten hade ansvarat för finansieringen av landets skolor.

 

Alla elever har rätt till samma förutsättningar och skolan måste få vara den instans i samhället som garanterar detta. Förslaget slår mot de elever som redan har det tufft. För vissa föräldrar och familjer kan det vara en befrielse att deras barn får avgiftsfri skolmat i skolan. För en del barn kanske skollunchen är den enda riktiga mat de får under dagen. Får eleverna inte i sig tillräckligt med näring och energi kommer deras kunskapsutveckling dala eftersom de kommer att vara trötta, ofokuserade och få koncentrationssvårigheter. Det är inte alla barn som får den maten de behöver hemma av olika anledningar, oftast på grund av ekonomiska skäl. 

 

Man har hävdat att eleverna äter mer i skolmatsalen på måndagar och dagarna före avlöning. Det är inte en slump. Det handlar inte om god eller äcklig mat. Det handlar om hunger. 

 

För att kunna prestera bra i skolan krävs det att man får i sig tillräckligt med näring och energi för att kunna fokusera och hålla i gång en hel skoldag. Därför är skolmaten vital för elevernas kunskapsutveckling. 

 

Jag tycker synd om barnen och ungdomarna i Staffanstorp. Det är uppenbart att kommunerna inte klarar av finansieringen av sina skolor när förslag som dessa läggs fram. När ska landets politiker inse att det är dags att återförstatliga den svenska skolan så att dumheter som i Staffanstorp inte sker? 

 

Även om många kommuner går på knäna nu så borde man ha gjort större insatser för att förhindra dessa besparingar. Det är ju inte som att frågan inte varit uppe i medier ett antal gånger och att inte skolmarscher av olika slag anordnats runtom i landet flera gånger. När ska kommunpolitikerna börja lyssna?

 

Om eleven själv skulle betalat skolmaten med sitt studiebidrag skulle eleven ha 300 kronor kvar. Alla elever kommer inte från välbärgade familjer där föräldrarna har möjlighet att skjuta till extrapengar när studiebidraget är slut. För vissa elever är det studiebidraget på 1 050 kronor som betalar mobil, nya kläder, möjlighet till sparande och kanske till och med betalar vissa saker hemma. 

 

Skolan ska vara gratis för alla barn att gå i. Att gå i skolan ska inte vara en fråga om att ha råd eller att inte ha råd. Det är en självklarhet att alla barn ska ha rätt att gå i skolan och få en säker och trygg utbildning. 

 

Jag vet att det är upp till varje enskild kommun att bestämma huruvida skolmaten ska vara gratis eller ej, men det är fel att besluta att den inte ska vara avgiftsfri, oavsett om möjligheten till ett sådant beslut finns. Det blir också dubbelkonstigt: Kommuninvånare betalar skatt för att bland annat kunna finansiera gratis skolmat, men sen ska elevers föräldrar ändå behöva betala för den? Då betalar man för skolmaten två gånger. 

 

Det här är bara en fortsatt nedmontering av våra skolor. Och att kommuner gör kontinuerliga nedskärningar i skolans verksamhet för att kommunerna har dåligt med pengar, det är heller inget nytt. Men när ska man börja göra något åt det?

 

Rebecca Roth

Ordförande för Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening