Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Be om ursäkt, finansministern!

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Magdalena Andersson (S), finansminister.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Som förtroendevald politiker har jag under krisen träffat massvis av fantastiska entreprenörer i krogbranschen. De är förtvivlade över restriktioner som dödar deras företag. Det går knappt att överblicka vad som kan hända om den socialdemokratiska regeringen fortsätter på den inslagna vägen, skriver oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) i Malmö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Om inte regeringen skärper sig går Malmö mot en social katastrof. Malmö har till skillnad mot förr ont om industrijobb. I stället är det besöksnäringen och servicesektorn som ger jobb till Malmöbor som saknar universitetsutbildning. 

Regeringen har lämnat Malmös restauranger i sticket med stödåtgärder som de i liten utsträckning kan ta del av. Anledningen till att fungerande stöd uteblivit avslöjades under fredagen av finansminister Magdalena Andersson (S) i Sveriges Radio. Hon hävdade att om mer stöd betalas ut snabbare, kommer pengarna gå till vapen och sprängämnen till kriminella gäng. 

Finansministern måste be om ursäkt för sitt kränkande uttalande. 

Malmös krögare är hjältar som just nu kämpar i panik för att rädda sina livsverk och alla de jobb som de skapat. Malmö har redan Sveriges högsta arbetslöshet. Det går knappt att överblicka vad som kan hända om den socialdemokratiska regeringen fortsätter på den inslagna vägen, och låter Malmös livsviktiga restaurangnäring gå under.

Som förtroendevald politiker i Malmö har jag under krisen träffat massvis av fantastiska entreprenörer i krogbranschen. De är förtvivlade över restriktioner som dödar deras företag, tvingar dem att säga upp personal som de känner ett enormt ansvar för och över att få se sina livs besparingar gå upp i rök. 

Regeringens stöd är helt anpassat för att stötta industrin. Restaurangbranschen kan inte ta bort ett skift och permittera personalen. När kunderna väl dyker upp måste kocken och servitrisen vara på plats. Det måste därför omgående tas fram ett riktat stödpaket som faktiskt hjälper besöksnäringen:

Återinför hyresstödet så att kostnadsbörda kan lyftas bort ifrån företagen.

Avskaffa helt arbetsgivaravgiften under krisen så fler jobb kan räddas.

Möjliggör permittering på hundra procent så att restauranger som behöver kan hålla stängt och övervintra krisen.

Inför möjlighet till microcatering i hela landet så att krögare kan sälja alkohol tillsammans med mat som levereras hem till kunder.

Enligt branschorganisationen Visita ökade antalet konkurser i restaurangbranschen med 38 procent under 2020. Många av de krögare jag träffat har vittnat om hur de tömt bolagets skattkistor för att försöka härda ut några månader till, men att besparingarna mycket snart kommer att sina. I detta läge väljer regeringen i stället för att förbättra stödet att förvärra situationen genom skärpta restriktioner. 

I Malmö är över 30 procent av de unga utrikes födda arbetslösa. Restaurangbranschen är för många av dessa den enda vägen in på arbetsmarknaden. Den socialdemokratiska regeringens misslyckade politik blir därför ett akut hot mot Malmös redan hårt prövade integration. Situationen förvärras ytterligare av det fullkomliga ointresse att hjälpa några av stadens viktigaste arbetsgivare som Malmös styrande socialdemokrater visar.

Finansministern borde lämna bubblan på finansdepartementet och ge sig ut i verkligheten. Den som bara rör sig i politikerkvarteren i Gamla stan i Stockholm och bland överklassen i skidbackarna har nog begränsad insyn i vanliga människors vardag. Magdalena Andersson borde skämmas och be om ursäkt. 

När finansministern säger i radion att en anledning till att regeringen inte stöder den döende restaurangbranschen är att de inte vill stödja kriminella gäng, att pengarna kan gå till vapen och sprängmedel vittnar det om hur finansministern ser på Sveriges besöksnäring. Jag undrar om hon reflekterade över detta medan hon semestrade i Sälen samtidigt som nästan alla andra svenskar avstod från resor för att motverka smittspridning under en global pandemi. 

Gick pengarna för liftkortet måhända i slutändan till bomber och automatkarbiner för kriminella gäng?


Torbjörn Tegnhammar (M)
Oppositionsråd i Malmö