Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bättre rekrytering innebär inte kvotering i Malmö

Roko Kursar (L), vice ordförande i Malmös kommunstyrelse och kommunalråd.Foto: JOHAN NILSSON/TT

Att den offentliga sektorn skulle ha lägre ambitioner än näringslivet i denna viktiga fråga ter sig för mig som folkvald politiker fullkomligt främmande, skriver Roko Kursar (L) i en replik till Torbjörn Tegnhammar (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är väldigt svårt att bemöta Torbjörn Tegnhammars anklagelser om kvotering och ”låga förväntningars rasism” på Kvällsposten Debatt när inget av detta funnits med i mitt och Anders Rubins (S) ursprungliga debattartikel om att rekryteringsprocesserna i Malmö stad behöver utvecklas så att Malmöbor med utländsk bakgrund bättre representeras på chefsnivå). Jag ställer mig nästan undrande till vilken text som Tegnhammar har läst.

 

Att försöka likställa framtagandet av en anti-diskriminerande policy med kvotering visar kanske hur ointresserade Moderaterna verkligen är av att identifiera och åtgärda diskriminerande strukturer i rekryteringsprocesser. Att dessutom antyda att de kandidater som vaskas fram i en sådan process inte har tillräckligt med kompetens för att hantera ett komplext uppdrag är än mer oroande. 

 

Med tanke på den låga andelen chefer med utländsk bakgrund i Malmö Stad så finns det skäl till att se över våra rekryteringsprocesser så att vi i dessa förhindrar att missa den breda och välbehövliga kompetens som vi behöver i Malmö stad och som finns bland Malmöbor med utländsk bakgrund. Alltså är det inte tal om någon form av kvotering utan det handlar om att ta fram en bättre rekryteringsprocess som leder till en fördomsfri rekrytering till gagn för Malmöborna. I näringslivet är det allmänt känt att det förekommer diskriminerande strukturer i samband med rekrytering och det pågår ett brett och aktivt arbete för att skapa inkluderande och fördomsfria rekryteringar, som ett sätt att attrahera de bästa förmågorna till sina företag. 

 

Att den offentliga sektorn skulle ha lägre ambitioner än näringslivet i denna viktiga fråga ter sig för mig som folkvald politiker fullkomligt främmande. Tvärtom är det viktigt att vi i den offentliga sektorn säkerställer att alla som söker arbete inom det offentliga bemöts av en rekryteringsprocess som är fördomsfri.

 

Det mest anständiga av Torbjörn Tegnhammar i den här situationen vore att tillstå att vi inte i något sammanhang varit inne på kvotering. 

 

Därtill hoppas jag att Tegnhammar håller med mig om hur angeläget det är att vi ska vidta aktiva åtgärder för att säkerställa att våra chefer ska bedömas utifrån sina meriter, sin kunskap och sin erfarenhet – och inte egenskaper som den enskilde inte kan påverka. Som liberal politiker är jag fast besluten att verka för att vi identifierar, bekämpar och river hinder för Malmöbons frihet. Det politiska ansvaret ligger i att skapa möjligheter och undanröja hinder. Vårt förslag handlar om att bekämpa medvetna och omedvetna fördomar - inte om kvotering. 

 

Låt oss därför säkerställa att vi ser individens kompetens framför individens bakgrund. Det vore även en vinst för staden. Mångfalden är Malmös styrka, men i dagsläget en outnyttjad resurs.

 

Roko Kursar (L)

Vice ordförande i Malmös kommunstyrelse och kommunalråd