Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barn i Malmö ska inte bo bland kackerlackor

Måns Berger (MP), ledamot i Malmö kommunfullmäktige.Foto: MP MALMÖ
Janne Grönholm (MP), ledamot i Malmö arbetsmarknads- och socialnämnd.Foto: PRESSBILD

Socialdemokraternas nya hemlöshetspolitik stoppar fattiga familjer i Malmö från att erbjudas annat än kortsiktiga akutboenden. Det nya hemlöshetsprogrammet räcker inte, skriver MP-politikerna Måns Berger och Janne Grönholm inför dagens fullmäktigemöte i Malmö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Hemlösa barn är det tydligaste och mest tragiska tecknet på fattigdomen i Malmö. Trots att det byggs rekordmycket har många föräldrar svårt att skaffa sig en bostad. När familjer med små marginaler förlorar sina jobb i coronapandemins spår finns det en stor risk för att hemlösheten i Malmö ökar. När kommunfullmäktige i dag onsdag ska besluta om ett program för att motverka hemlöshet är det ett steg framåt, men långt ifrån tillräckligt. Miljöpartiet anser att målet måste vara att alla barn i Malmö ska ha ett eget hem. Någon sådan ambition har inte det nya programmet.

 

För oss är det enskilt viktigaste verktyget för att lyfta familjer ur hemlöshet att kommunen erbjuder långsiktiga boendelösningar. Det erbjudandet ska gälla alla barnfamiljer, oavsett om de är hemlösa för att de är fattiga eller på grund av missbruk, psykisk ohälsa eller annan social problematik. Med ett långsiktigt boende kan föräldrarna fokusera på att skaffa sig ett jobb och barnen kan fokusera på lek, kompisar och skola. Att antalet hemlösa familjer har minskat det senaste året beror till stor del på att MKB och ett antal privata aktörer har överlåtit många lägenheter till kommunen, som sedan har hyrt ut dem till hemlösa familjer i andra hand. Den möjligheten finns nu inte längre. Socialdemokraternas nya hemlöshetspolitik stoppar socialsekreterare från att erbjuda fattiga familjer annat än kortsiktiga akutboenden.

 

De senaste åren har vi fått läsa ett antal fruktansvärda reportage om hemlösa Malmöbarn som bor på vanskötta akutboenden, där hyresvärden har krävt kommunen på orimliga ersättningar. För att förbättra barnens situation har Miljöpartiet i arbetsmarknads- och socialnämnden drivit igenom att kommunen ska öppna fler barnanpassade akutboenden i egen regi, där familjerna erbjuds hjälpinsatser. Det betyder att fler barn slipper dåliga boenden, samtidigt som kostnaderna för hemlösheten sjunker. I det kommungemensamma programmet står det ingenting om den här omställningen. Vi i Miljöpartiet menar att programmet behöver slå fast att tiden är förbi då Malmöbarn bor bland kackerlackor och nerkissade madrasser till ockerhyror på privata akutboenden.

 

Hemlösheten i Malmö beror till stor del på att människor med låga inkomster inte har råd med de bostäder som finns, och särskilt inte med de nybyggda bostäderna. Därför anser vi att hemlöshetsprogrammet ska knytas ihop med Malmös stads bostadsförsörjningsprogram, så att det byggs fler bostäder i Malmö med rimliga hyror. Det är också viktigt att kommunen erbjuder vuxna hemlösa härbärgesplatser som motsvarar behovet. I dag finns det ett stort glapp efter att värmestugorna stänger i april. För oss är det självklart att ingen människa ska tvingas bo på gatan.

 

Programmet vill ta ett helhetsgrepp om hemlöshetsfrågan. Det är mycket välkommet eftersom kampen mot hemlöshet är en angelägenhet för hela kommunen. I programmet finns också många förslag som Miljöpartiet i Malmö har drivit. Till exempel att fler privata hyresvärdar ska acceptera försörjningsstöd, att Boplats Syd ska förmedla andrahandskontrakt för att motverka en svart bostadsmarknad och att den som är utsatt för våld av sin partner ska kunna lämna relationen och överta hyreskontraktet från förövaren, i stället för att riskera att bli hemlös. Det är bra åtgärder, men inte tillräckliga.

 

Programmet lämnar många frågor obesvarade. Varför vill inte Socialdemokraterna sätta stopp för hyresvärdar som mjölkar kommunen på pengar för akutboenden där inget barn ska behöva bo? Varför vill de inte att det ska finnas härbärgesplatser till alla som behöver det? Varför vill de inte att kommunen hjälper alla hemlösa barnfamiljer med att få en trygg bostad? Socialdemokraterna är skyldiga Malmös hemlösa barn och vuxna ett svar.

 

Måns Berger (MP)

Ledamot i Malmö kommunfullmäktige

 

Janne Grönholm (MP)

Ledamot i Malmö arbetsmarknads- och socialnämnd