Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bara MP har en grön budget i Helsingborg

Marcus Friberg (MP), oppositionsråd Helsingborg.Foto: GUSTAF WIKLUND
MP i Helsingborg har gröna förslag där vi bland annat vill ha en plan för minskat avfall inom vården, införa sommargator och ha parkeringsfritt på Stortorget, skriver Marcus Friberg.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Miljöpartiet tar klimatnödläget på allvar. Därför satsar vi i vår budget 100 miljoner kronor i Helsingborg på ett grönt investeringspaket. Vi hade gärna räddat hela världen, men vi börjar med Helsingborg, skriver oppositionsrådet Marcus Friberg (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I valrörelsen i höstas tvingades jag medge att Helsingborg inte är hela världen. Det var i en diskussion om klimatförändringarna som en person ville föra i bevis att det inte spelade någon roll vad han eller vi i Helsingborg gjorde: Det var kört ändå. Detta hör jag, och mina partikamrater, ganska ofta. Då brukar jag tänka på varianter av de ord som har tillskrivits Theodore Roosevelt: ”Gör det du kan, med det du har, där du är.” 

 

Vi i Miljöpartiet är ett tresiffrigt antal personer i Helsingborg som har valt att samlas under samma flagg för att göra världen lite bättre, lite grönare, just där vi är. Vi hade gärna räddat hela världen, men vi börjar med Helsingborg och hoppas att vi kan fungera som föredöme för andra, precis som vi ska inspireras av andra som gör framsteg.

 

Under förra mandatperioden var Miljöpartiet med och styrde Helsingborg. Det gav också resultat: Tre år i rad har vi utsetts till Årets miljöbästa kommun. Nu ser vi tyvärr att den nya kommunledningen bromsar in på klimatarbetet. Bland annat har de helt tagit bort solceller från stadens investeringsbudget och försenar nytt naturreservat. Men det finns fortfarande mycket lovvärt i det förslag som den styrande koalition har presenterat, som att ta fram ett lokalt klimatavtal, men vi saknar konkreta åtgärder för att skynda på klimatomställningen. Det som vi kan göra här, med det vi har.

 

Miljöpartiet däremot presenterar en budget som tar det klimatnödläge som vi befinner oss i på allvar. Vi prioriterar cirka 100 miljoner i ett grönt investeringspaket: Träd, våtmarker, naturreservat och solceller ska uppföras som aldrig förr. Därtill har vi gröna förslag där vi vill ha vegetariskt som bas i våra skolor, att kött ska ursprungsmärkas i våra verksamheter, att plan för minskat avfall inom vården ska tas fram, ha en strategi för ökad biologisk mångfald, införa sommargator, ha parkeringsfritt på Stortorget och öka användningen av bilpooler i staden.

 

Utöver detta lyckas vi presentera ett förslag med mer pengar till välfärden än vad de styrande presenterar i sin budget. Det väljer vi att satsa på fler vuxna i skolan, stärka den nära sjukvården, höja kvaliteten inom demensvården och införa måltidsleveranser i hemmet liksom att förbättra Helsingborg som en inkluderande stad med kompetensutveckling gällande HBTQ-frågor av skolkuratorer, bygga fler könsneutrala omklädningsytor och ge stöd till föreningar för att arbeta med inkludering.

 

I Helsingborg finns det planer från de fyra borgerliga partierna och Sverigedemokraterna på att sälja det kommunala energibolaget Öresundskraft. Vi tycker att Öresundskraft är det kanske viktigaste verktyget för att genomföra en grön omställning och därmed vore en försäljning förödande för våra ambitioner på klimat- och miljöområdet. Därför har vi i vår budget föreslagit att avbryta den pågående försäljningsprocessen.

 

I den övriga oppositionens budgetar finns det inte heller några tydliga ambitioner på att klimathotet tas på allvar. Det finns tecken på gröna inslag i budgetarna från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet med förstärkt energi- och klimatrådgivning, men från SD, som verkar ha gjort det till en sport att göra så få förändringar som möjligt jämfört med de styrandes budget, saknas det helt gröna inslag. 

 

Det finns många som snackar, några som kommer med förslag, men det finns bara ett parti som låter budgeten genomsyras av vår tids viktigaste fråga: klimatet. Vi i Miljöpartiet inser att vi har ett klimatnödläge, ställer om våra resurser efter det och ser till att vi får en grönare utveckling i Helsingborg. Så, för att avslutade med att parafrasera med de inledande orden: De andra partierna i Helsingborg, vad gör de, med det vi har, där vi är?

 

Marcus Friberg (MP)

Oppositionsråd Helsingborg