Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Backa Kommunal mot Almegas provokationer

Ola Möller (S), riksdagsledamot valkrets Skåne läns västra.
Foto: PRESSBILD
Annelie Karlsson (S), riksdagsledamot valkrets Skåne läns norra och östra.
Foto: RIKSDAGEN
Niklas Karlsson (S), riksdagsledamot valkrets Skåne läns västra.
Foto: PRESSBILD
Anna Wallentheim (S), riksdagsledamot valkrets Skåne läns norra och östra.
Foto: RIKSDAGEN
Jamal El-Haj (S), riksdagsledamot valkrets Malmö kommun.
Foto: PRESSBILD / RIKSDAGEN
Lena Emilsson (S), riksdagsledamot valkrets Skåne läns västra.
Foto: RIKSDAGEN
Per-Arne Håkansson (S), riksdagsledamot valkrets Skåne läns norra och östra.
Foto: RIKSDAG
Elin Gustafsson (S), riksdagsledamot valkrets Skåne läns södra.
Rikard Larsson (S), riksdagsledamot valkrets Skåne läns södra.
Foto: PRESSBILD / PRESSBILD
Marianne Pettersson (S), riksdagsledamot valkrets Skåne läns södra.
Foto: RIKSDAGEN
Joakim Sandell (S), riksdagsledamot valkrets Malmö kommun.
Foto: PRESSBILD
Hillevi Larsson (S), riksdagsledamot valkrets Malmö kommun.
Foto: Socialdemokraterna
1 / 12

Att två högerstyrda kommuner som Lomma och Vellinge börjar inse det djupt problematiska med att privatisera våra äldre är ett tydligt tecken i tiden på att vinster till aktieägare på våra äldres bekostnad är en förlegad idé, skriver skånska S-riksdagsledamöter.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Privata vinstdrivande bolag inom välfärden befinner sig i kris. Under tyngden av pandemin har bristerna inom äldreomsorgen blivit uppenbara. Coronakommissionen lyfter fram en decentraliserad struktur, dåliga anställningsförhållanden och låg utbildningsnivå som några av orsakerna till vårens förödande utveckling. Det är välkänt att privata vinstdrivande bolag har lägre bemanning, sämre villkor och sämre utbildad personal. 

Därför är det med förfäran som vi noterar att Almega väljer att presentera ett bud till kollektivavtal till Kommunal för dom privata vinstdrivande bolagen som är väsentligt mycket lägre än det som SKR och dom kooperativa och idéburna aktörerna har slutit. När behovet av justa villkor och bra förutsättningar är som störst vill Almega försämra de anställdas villkor inom vinstdriven äldreomsorg. I ljuset av de historiskt stora satsningarna som regeringen gör på äldreomsorgen via riktade statsbidrag till äldreomsorgen och äldreomsorgslyftet är det rent provocerande att en arbetsgivarorganisation gör på detta sätt. 

Att Kommunal tar till kamp mot detta är klokt och bra. Det visar att den svenska modellen står emot när vinstdrivande bolag inom välfärden försöker pumpa pengar till aktieägare i stället för till våra äldre. 

Även på skolområdet har det blossat upp en häftig diskussion i ljuset av Internationella engelska skolan och andra aktörers framfart. Vi menar att det behövs en liknande storm på äldreomsorgens område. Skandalerna har duggat tätt och namn som Carema (i dag Vardaga) och Attendo är starkt förknippade med vanvård och missförhållande. Det moderata kommunalrådet Robert Wenglén i Lomma sammanfattar det bra i en debattartikel i Fokus förra året:

Jag är en varm anhängare av den fria marknaden och vad nationalekonomen Adam Smith kallar den osynliga handen. Den skapar värden för samhället. Den är nödvändig för att finansiera den offentliga sektorn. Men jag är tveksam till om den lämpar sig som ett dominerande inslag i äldreomsorg. Det går att få mer ”pang för pengarna” om äldreomsorgen drivs i kommunal regi.

I ljuset av Almegas agerande blir ”pang för pengarna” inte bara synonymt med bättre kvalitet för de äldre. Det blir också tydligt att de anställda får bättre villkor när vinstintresset tas bort ur ekvationen. En välmående personalstyrka borgar för kvaliteten för de äldre. Det ena går inte att få utan det andra. 

Förändringens vind blåser på många platser här i Skåne. I Helsingborg har staden återtagit ett antal privata vinstdrivande boende i offentlig regi eftersom kvaliteten i den levererade verksamheten har varit mycket låg under många år. Attendo har brustit å det grövsta i sin leverans och den ena bristen efter den andra har uppdagats. Dålig nivå på bemanningen, bristande hygienrutiner och medicinska brister har förekommit.  

I Lomma väljer som tidigare citerat den moderata ledningen att starta upp en ny verksamhet i offentlig regi efter att de privata vinstdrivande aktörerna haft monopol i åratal. En berömvärt prestigelös hållning som visar på frågans kraft. Nämnde Wenglén har också pekat på att stödet för privata vinstdrivande bolag är svagt långt in i borgerliga väljargrupper. 

En ytterligare stark moderatkommun, Vellinge, har valt att utreda det av Vardaga drivna bolaget S:t Knut. Där har brister, underbemanning och boende som blivit utan medicin förekommit under lång tid. Bara under 2019 kom det ett 60-tal avvikelserapporter. 

Att två högerstyrda kommuner som Lomma och Vellinge börjar inse det djupt problematiska med att privatisera våra äldre är ett tydligt tecken i tiden på att vinster till aktieägare på våra äldres bekostnad är en förlegad idé. 

Frågan om vinstdrivande bolag inom äldreomsorgen är en oerhört viktig fråga. Kommunal driver den fackliga kampen på ett bra och starkt sätt. Vi kommer att driva den politiska kampen med samma kraft. Alla som värnar svensk välfärd och våra äldre bör sluta upp bakom Kommunal och deras berättigade krav på bättre arbetsvillkor och löner.  


Ola Möller, Annelie Karlsson, Niklas Karlsson, Anna Wallentheim, Jamal El-Haj, Lena Emilsson, Per-Arne Håkansson, Elin Gustafsson, Rikard Larsson, Marianne Pettersson, Joakim Sandell och Hillevi Larsson

Riksdagsledamöter från Skåne