Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avskaffa ståplats för att stävja huliganerna

Ola Möller (S), kommunalråd i Helsingborg.Foto: PRESSBILD
Foto: MATHILDA AHLBERG/BILDBYRÅN

De så kallade firmorna kring olika lag är en rekryteringsbas för organiserad brottslighet på jakt efter ett våldskapital. Enstaka rötägg ska inte tillåtas kidnappa ett helt arrangemang, skriver Ola Möller (S), kommunalråd i Helsingborg och riksdagskandidat.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nu har det hänt igen. En fotbollsmatch har förstörts av huliganer som bränner bengaler. Olympia fick utrymmas då huliganer från Örgryte tände bengaler som utlöste brandlarmet. Trots att hela arenan fick tömmas valde huliganer i HIF-klacken att tända bengaler när publiken återigen släpptes in på arenan. Detta är en skandal av stora mått. En skandal som drabbar en arena och en förening som har haft sin beskärda del av skandaler under 2010-talet. Ett annat exempel är från cupfinalen där MFF-huliganer gjorde bort sig själva och utsatte människor för fara. Bland annat genom att kasta brinnande bengaler på ordningsvakterna. 

 

Den politiska diskussionen kring brottslighet har fokuserat mycket på brottslighet i utsatta stadsdelar. Detta har givetvis varit viktigt. Men i det politiska fokus som varit på att jaga skjutningar och narkotika har frågan om huliganismen och dess hot mot framför allt fotbollen (men även ishockeyn) fallit bort. Jag tycker att detta är djupt olyckligt. 

 

De så kallade firmorna kring olika lag är en rekryteringsbas för organiserad brottslighet på jakt efter ett våldskapital. Dessutom finns det många bland huliganerna som lever till synes vanliga liv. Att lyfta frågan om huliganerna innebär att perspektivet på vem som är potentiell våldsverkare lyfts. I stället för ensidigt fokus på invandrargrabbar i förorten träder fenomenet kring män och våld fram som ett tydligt och mer relevant mönster. 

 

Vad bör då göras? Jag menar att vi behöver förändra många delar kring hur vi hanterar huliganism: 

1. Bengalbränning bör rendera ett fast bötesbelopp på samma sätt som en fortkörningsbot. Det skulle spara tid, resurser och göra spelreglerna klara för alla. Polisen bör kunna utfärda böter på plats utan inblandning av åklagare.

 

2. Bengalbränning organiseras i regel av mer än en person. Alla inblandade i denna organisering bör straffas. Ofta är det yngre personer som hetsas av äldre att utföra själva bränningen. Därför måste hela kedjan brytas.

 

3. Tillträdesförbud bör kompletteras med anmälningsplikt hos polisen. Tillträdesförbuden bör ges en legal status som innebär att den som åläggs detta straffas behöver anmäla sig på en polisstation i en ort långt från matcharenan på matchdagen. Allmänintresset måste anses väga tyngre än den enskilde brottslingens oangelägenhet i detta fall.

 

4. Polisen bör ges ökad rätt att avvisa personer som är dömda för huliganrelaterad brottslighet från området kring arenorna. Huvuddelen av det våld som utövas i samband med idrottsevenemang sker utanför arenorna. Men polisen kan i dag inte utan skäl avvisa personer som polisen vet är våldsbenägna. 

 

5. Hanteringen av övervakningsvideos måste ses över. Det finns exempel på tillfällen då övervakningsfilmer har förstörts där gärningsmannen tydligt har kunnat identifieras. Brottslingar går alltså fria på grund av byråkrati och för lågt straffvärde. 

 

6. Jourdomstolar bör användas vid publika evenemang. Precis som i fall där ungdomar i utsatta områden måste hanteras skyndsamt är det oerhört viktigt att personer som stör ordningen och utsätter andra för fara vid publika arrangemang snabbt blir dömda. 

 

7. Ståplats bör avskaffas. Detta är ett kontroversiellt förslag men det fungerar väl i andra länder och vid internationella matcher. 

 

Det finns många åtgärder som behöver vidtas för att förebygga huliganismen. Såväl rent lagmässiga förändringar som förebyggande arbete kring patriarkala normer och missbruket av narkotika och alkohol krävs. En del av åtgärderna är långtgående men med tanke på hur de senaste åren har sett ut med ett stort antal läktarskandaler så kan jag inte annat än tycka att det måste till krafttag. Idrotten ska vara en plats för glädje och gemenskap. Att då låta några få rötägg kidnappa ett helt arrangemang som har skett på bland annat Olympia de senaste åren är förödande.  Jag tror det finns en god politisk grund för att skapa samförstånd kring ovan nämnda åtgärder. Vad som krävs är att samhället på allvar tar tag i problematiken.  

 

Ola Möller (S)

Kommunalråd i Helsingborg

Riksdagskandidat