Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avlasta Malmö från asylinvandringen

Om Malmö ska nå sin fulla potential måste all invandring framöver vara kopplad till arbete, skriver Torbjörn Tegnhammar (M).Foto: SHUTTERSTOCK
Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.Foto: JOHAN NILSSON/TT NYHETSBYRÅN

EBO-lagen har blivit en förutsättning för ren bidragsturism till Malmö. Därför måste Malmö följa Landskronas exempel. Om Malmö ska nå sin potential måste all invandring framöver vara kopplad till arbete, skriver oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Malmö måste omedelbart avlastas från all asylinvandring. När människor söker sig till Malmö måste det vara för att jobba. Tills Malmö får en politisk ledning som skrotar bidragslinjen till förmån för en stark arbetslinje är det omöjligt för staden att ta emot asylsökande. Det svarta hål som är Malmös utanförskap ska inte fyllas med fler människoöden.

 

Omfattningen på asylinvandringen i kombination med en total frånvaro av politisk vilja från vänsterblocket att få ut människor i arbete har varit förödande för Malmö. Följden är segregation, urholkad välfärd och en grov kriminalitet som gör vissa bostadsområden oerhört utsatta. 

 

Tyvärr gör avsaknaden av en lokal arbetslinje att vettiga åtgärder saknas för att asylinvandrare ska komma i arbete. En fjärdedel av Malmös socialbidragstagare deltar inte i någon aktivitet alls. Djupet i utanförskapets svarta hål kan tyckas vara ogenomträngligt. 

 

Faktum är att Socialdemokraternas misslyckade integrationspolitik hotar hela det Malmö vi känner och älskar. Malmös identitet bygger dels på mångfald och tolerans, dels på arbetets ära. Det räcker inte med olika bakgrund och erfarenheter för att utveckla en hållbar stad. Det behövs också eget arbete och egen försörjning.

 

Så är det inte i dag. I stället är arbetslösheten 14 procent och 1 av 10 hushåll är beroende av socialbidrag. Utanförskapet är djupt och går skrämmande ofta i arv. Detta är en livsfarlig utveckling som föder splittring, misstro och hat. Under lång tid har utanförskapet fyllts på i en betydligt snabbare takt än människors förmåga att ta sig in i samhället. 

 

Det saknas helt enkelt en politik för absolut allting som är en förutsättning för en lyckad integrationsprocess: Socialtjänsten saknar en arbetslinje, asylsökande får inte lära sig svenska på SFI, grundskolorna i utanförskapsområdena förmår inte att förmedla tillräckliga kunskaper och det finns inte i närheten tillräckligt med bostäder. 

 

Därför måste Malmö följa Landskronas exempel och meddela Migrationsverket att hela kommunen ska undantas från möjligheten för asylsökande att flytta hit inom ramen för lagen om eget boende, EBO. 

 

Moderaterna lämnar därför in ett initiativ i kommunstyrelsen där vi föreslår att Malmö ska göra detta, och vi förutsätter att alla partier lägger ideologiska dogmer åt sidan för att stå upp för Malmö genom att ställa sig bakom vårt förslag.

 

Det som var tänkt som en frihetslag har blivit en förutsättning för ren bidragsturism till Malmö. Om Malmö ska nå sin fulla potential måste all invandring framöver vara kopplad till arbete. 

 

Den typen av invandring är en betydelsefull tillgång. Samtidigt som Malmös mångfald förstärks så skapas fler jobb, mer handel och goda tillskott till välfärden. Den typen av invandring hade Malmö behövt mer av, i synnerhet i form av högkvalificerad arbetskraftsinvandring som kan bidra i Malmös starka och teknikintensiva näringsliv. 

 

Under lång tid har människor som kommit till Malmö från andra länder svikits av en trött socialdemokrati. I stället för att ges en tydlig och snabb väg in på arbetsmarknaden har nyanlända mötts av låga förväntningar och ett kravlöst bidragssystem.

 

Moderaterna jobbar ständigt för en kraftfull satsning på en stark arbetslinje i Malmö. Alla som lever på socialbidrag ska delta i aktiviteter på heltid, eller motsvarande fastställd arbetsförmåga, för att nå ett eget arbete. Den som inte kan svenska språket ska snabbt lära sig tala tillräckligt bra för att kunna göra sig förstådd. Malmös starka näringsliv skriker efter arbetskraft. Därför måste Malmö satsa stort på yrkesutbildningar till bristyrken som efterfrågas av Malmös näringsliv.

 

Malmö har inte råd med att ta emot fler invandrare som inte kommer i arbete.

 

Malmö ska vara en stad för hoppfulla, en stad präglad av en stark arbetslinje. Bara då kan Malmö nå sin fulla potential och bli en stad präglad av tillit, mångfald och samhörighet, med människor från hela världen som förenas i en gemensam dröm om en bättre morgondag.

 

Torbjörn Tegnhammar (M)

Oppositionsråd i Malmö