Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Att släppa fram SD i Svalöv var att ta ansvar

Behovet att rädda Svalöv från politiskt kaos vägde tyngre än den politiska ideologin, skriver Torbjörn Ekelund (L).Foto: PRESSBILD

Demokrati är demokrati även om man inte gillar resultatet. För att inte kasta ut Svalövsborna i politiskt kaos valde L att bedriva försvarsstrid. Inget politiskt parti har tagit så stort ansvar för kommunen som Liberalerna, skriver Torbjörn Ekelund (L), gruppledare i Svalöv.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sedan juni månad har många påpekat det orimliga i att Liberalerna i Svalövs kommun ger stöd till det sittande styret. Stödet i Svalöv fungerar ungefär som på regeringsnivå, där C och L är i opposition, men i utbyte mot ett stort antal konkreta politiska frågor, där L lovat styret stöd så att de kan styra mandatperioden ut. 

 

Det orimliga i situationen är att Liberalernas ideologi ligger långt ifrån det som de styrande företräder, både på riksplanet och i Svalöv. Liberalerna har av Åkesson utsetts till Sverigedemokraternas huvudfiende. Något jag personligen kan se som ärorikt. Skillnaden i ideologi har också Svalövsliberalerna analyserat innan man accepterade denna situation, men Svalövsliberalerna landade i en helt annan slutsats. 

 

Vad är det då som skiljer?

 

Demokrati är demokrati även om man inte gillar resultatet. I Svalöv blev SD utan konkurrens det absolut största partiet. En vänsterflygel med S, C, V, Mp och Fi misslyckades med att bilda ett styre. M, C och S har inte ens försökt kommunicera. 

 

SD, M och KD, som var den enda kombinationen av partier som ville försöka styra kommunen, har ett mandat färre än vänsterflygelns fem partier. I denna situation hamnade Liberalerna i dilemmat om man skulle försöka ta ansvar eller kasta kommunen ut i ytterligare en lång period av politiskt kaos. Liberalerna hade inte ens lyxen att kunna sitta passiva. 

 

Om M, KD och SD försökt styra på sina egna mandat hade vänsterpartierna röstat bort styret, utan att själv kunna få ihop ett alternativ. Vänsterpartierna hade nämligen hjälpt SD till makten om de suttit passiva. Något som de aldrig hade bidragit till. Vilket som helst av de fem partierna hade utsatts för enorm kritik om detta hade skett, så de hade tagit varje tillfälle att rösta bort styret, även om de inte hade något eget alternativ.

 

Allting handlade alltså till sist om ett ansvar för Svalövs kommun och dess medborgare. 

 

Jag och Svalövsliberalerna hamnade då i lösningen att det som var bäst för kommunen skulle vara vägen Liberalerna valde, även om vi visste att kritiken skulle bli öronbedövande. Det vill säga: Att inte kasta ut kommunen i ytterligare månader eller år av politiskt kaos.

 

Med ett Centerparti som i våras upplöste ett fungerande alliansstyre och socialdemokrater som drabbats av mycket ledsamma interna problem med ledarskapet, kunde Liberalerna endast lita på sig själv. 

 

Därmed blev resultatet att vi lämnade alla ordförandeuppdrag och gick i opposition med en överenskommelse om ett politiskt ramverk som säkerställde att politiskt fokus skulle läggas på att utveckla kommunen i stället för att fokusera på frågor som inte har någon inverkan på kommunens utveckling. Bland dessa kan nämnas tiggeriförbud, att inte hjälpa IS-terrorister, att förbjuda burka och niqab i skolan trots att inga barn i kommunen bär sådan, och så vidare. Detta är initiativ och förbud som bara kommuner som exempelvis Staffanstorp verkar ha råd med.

 

Medan Liberalerna i Svalövs kommun måste värja sig för kritiken som en följd av att de tog ansvar mot sin ideologiska övertygelse, så undgår både C och S kritik för att de bara lagt sig platta utan att ta något ansvar alls. Men behovet att rädda kommunen från kaos väger ibland tyngre än den politiska ideologin. I alla fall i kommunpolitiken. Kommunpolitiken är ofta väldigt praktiskt inriktad och antalet frågor som vilar på ideologisk grund är få. Rikspolitik är en helt annan sak. Där är ideologin i förgrunden.

 

Liberalerna i Svalövs kommun vill mycket mer. Inget politiskt parti har tagit så stort ansvar för kommunen som Liberalerna. Vi hoppas att väljarna vid nästa val minns att Svalövsliberalerna är beredda att ta ansvar och att vi aldrig lägger oss platt.

 

Liberalerna bedriver politisk försvarsstrid i Svalövs kommun. Det blir en lång kamp, men hittills verkar det vara en bra balans i politiken.

 

Torbjörn Ekelund (L)

Gruppledare Svalöv