Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Att inte rösta ger walk-over till de högerextrema

Heléne Fritzon (S), toppkandidat till Europaparlamentet.Foto: PRESSBILD

Nu utmanas demokratin och de mänskliga rättigheterna i flera medlemsländer, skriver Heléne Fritzon (S), toppkandidat till Europaparlamentet inför Almebaren på tisdag i Malmö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag som socialdemokrat drivs av en absolut övertygelse om att människovärdet alltid kommer först. Varje människa ska kunna leva fritt, älska vem hon vill, bestämma över sin kropp, omfattas av rättsstatens starka skydd och medverka med sin fulla demokratiska rättighet för att påverka samhällsutvecklingen. Om detta kompromissar jag aldrig.

 

Nu utmanas demokratin och de mänskliga rättigheterna i flera medlemsländer. I Polen har man gett sig på såväl rättsväsendet som yttrandefriheten. En journalist fick sparken från polska public service av den enkla anledningen att han bjöd in kvinnor till sitt program. I Ungern angrips HBTQ-personers rättigheter samtidigt som regeringen försöker kontrollera medierna och akademin. I flera länder vill konservativa och högerextrema krafter inskränka aborträtten. Hemma i Sverige står Sverigedemokraterna och hyllar den här utvecklingen och gör sina egna attacker mot medier, minoriteter och meningsmotståndare. Med Moderaternas goda minne. 

 

Jag har mött de här krafterna, jag har suttit mittemot dem vid förhandlingsbordet vid ministerrådets möten och jag vet att de menar allvar. Jag vet också att var de än får chansen så ger de sig på kvinnors rättigheter, HBTQ-personers rättigheter och fackliga rättigheter. Dessutom förnekar de klimathotet. 

 

Det är därför dags att du och jag och alla andra gör vad vi kan för en annan utveckling. Jag och mina socialdemokratiska kolleger lovar att fortsätta kampen för ett öppet och solidariskt Europa, som står upp för mänskliga rättigheter, värnar rättsstatens principer och som värnar alla människors lika värde. Vi vill ha ett Europa där fler jobbar till bra villkor och som dessutom tar täten i klimatomställningen. 

 

Viktigast av allt så här i slutspurten är att så många som möjligt går och röstar – så använd din rösträtt! Om du inte gör det, överlåter du bestämmandet åt någon annan. Låt dig inte tystas av högerextrema och populistiska krafter – eller de högerpartier som vill göra sig beroende av dem. 

 

Heléne Fritzon (S)

Toppkandidat till Europaparlamentet