Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Att ha ordningsvakter är att agera brottsförebyggande

Sten Storgärds, näringspolitisk expert vid Säkerhetsföretagen.Foto: PRESSBILD
Li Jansson, branschchef vid Säkerhetsföretagen.Foto: PRESSBILD

I frågan om kommunalt anlitade ordningsvakter är kvalitetsaspekter särskilt viktiga, skriver Sten Storgärds och Li Jansson vid Säkerhetsföretagen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ordningsvakter har en viktig roll i att stoppa småbrott från att eskalera till större och grövre brott. Polisen återupprepar ofta hur alla grovt kriminella alltid har börjat med småbrott. Det är därför starkt brottsförebyggande att fånga upp dessa personer i ung ålder och både sätta gränser gentemot deras kriminalitet och också stärka den sociala dialogen mellan olika delar av civilsamhället, kommunen och andra myndigheter.

Kommunalt anlitade ordningsvakter kan arbeta med alla dessa delar. Varje ordningsvakt har befogenhet att arbeta gentemot både brott och ordningsstörningar. Kommuner har också en viktig roll i att bygga upp ordningsvakternas sociala närvaro och kontaktskapande med ungdomar. För detta krävs god samverkan mellan ordningsvakterna, polisen och civilsamhället. 

I just Malmö kan kommunen nu bidra till att vända trenden som allt för länge gått åt helt fel håll. Enligt Brottsförebyggande rådets (Brå) trygghetsundersökning är nästan hälften av invånarna i Malmö oroliga för brottsligheten i samhället. Nästan 40 procent av Malmös invånare känner otrygghet vid utevistelse i sitt eget bostadsområde på kvällen. Situationen är ännu värre i utsatta områden, där hederliga invånare antingen tvingas lämna dessa områden eller om man inte har råd, fastnar i ett område där kriminella gäng dominerar vardagen.

Att satsa kommunalt på att motverka denna utveckling är därför inte bara rätt, det är också nödvändigt om människor ska ha samma rätt till trygghet, frihet och rättvisa oavsett vilka ekonomiska förutsättningar man har att flytta till tryggare områden. Alla i Malmö ska ha rätt till samma säkerhet och laglydnad oavsett var man bor. 

Att utforma trygghetsinvesteringarna på ett kostnadseffektivt sätt är viktigt. Hässleholms kommun kom nyligen i en egen utredning fram till att just modellen med upphandlade ordningsvakter genom bevakningsföretag är betydligt mer kostnadseffektivt än att anställa samma personal i kommunal förvaltning. 

Malmös planerade upphandling av ordningsvakter kan därför bli en utmärkt modell för flera skånska kommuner att ta efter. Kommunens tidigare upphandlingar av säkerhet har haft ett bra fokus på kvalitet och vi hoppas att det fortsätter. 

I frågan om kommunalt anlitade ordningsvakter är kvalitetsaspekter särskilt viktiga, eftersom det också handlar om att sätta tillräckligt generös bemanning för att uppdraget ska utföras på ett säkert sätt. Att fokusera på kvalitet leder därför till bättre arbetsmiljö för ordningsvakterna som får det svåra uppdraget att återta mark för rättssamhället. 

Erfarenheten i hela branschen bör därför nyttjas till fullo när denna verksamhet ska skapas tillsammans med kommunen. Kvalitet, rimliga krav och villkor kring ikraftträdande i kombination med tydliga viten hoppas vi blir nyckelord. Det är också viktigt att möjliggöra för många leverantörer att konkurrera om att tillsammans med kommunen göra Malmö tryggare.

 

Sten Storgärds

Näringspolitisk expert vid Säkerhetsföretagen

 

Li Jansson

Branschchef vid Säkerhetsföretagen