Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Återupprätta arbetets ära med lokala jobbreformer

Malmömoderaternas mål är att minska bidragsberoendet med 20 procent och på så sätt kunna överföra 200 miljoner kronor från utanförskapskostnader till välfärden, skriver Torbjörn Tegnhammar, Helena Nanne och Oliver Rosengren.Foto: SHUTTERSTOCK
Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd Malmö.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helena Nanne (M), 2:e vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.Foto: MALMÖMODERATERNA
Oliver Rosengren (M), kommunalråd Växjö.

Malmömoderaterna inför nu ett nytt mål att minska bidragsberoendet i Malmö, skriver Torbjörn Tegnhammar (M), Helena Nanne (M) och Oliver Rosengren (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Malmö slits isär av ett allt djupare bidragsberoende. Ett samhälle där många är beroende av bidrag är ett samhälle som är otryggt för alla. Bidragspolitiken har skapat ett utanförskap som går i arv och göder otryggheten. I områden där få jobbar ökar möjligheten för kriminella gäng att ta över. Bidragen tränger undan pengar till skolan, sjukvården och omsorgen. Bidragen dämpar också arbetsutbudet och håller tillväxten tillbaka.

 

Det är inte unikt för Malmö att där Socialdemokraternas bidragspolitik får genomslag, så blir även bidragsberoendet stort. 70 kommuner i Sverige har bidragskostnader som är större än 1 000 kronor per invånare och år – 60 av dem styrs av Socialdemokraterna. De har i kommun efter kommun slitit sönder samhället med bidragspolitiken. Löfvenregeringen spår samtidigt allt högre bidragskostnader med sin egen politik.

 

Malmö Stad har skickliga medarbetare som dagligen arbetar hårt för att stötta Malmöbor i arbetslöshet till jobb och egen försörjning. Resultaten är låga för att politiken brister i uppdrag, inriktning och resursfördelning. Jobbpolitiken behöver en ny inriktning och vi behöver lära av forskning och beprövad erfarenhet från andra kommuner. Att ta arbetslinjen till Malmö är en förutsättning för att långsiktigt återupprätta tryggheten för Malmöborna.

 

Malmömoderaternas mål är att minska bidragsberoendet med 20 procent och på så sätt kunna överföra 200 miljoner kronor från utanförskapskostnader till välfärden, i första hand skolan. Det är dessutom en långsiktigt hållbar omläggning som skulle minska inflödet i arbetslöshet, genom att förstärka skolans förutsättningar att möta varje barn och ungdom med rätt stöd för att klara skolan.

 

Exemplen från bland annat Växjö visar att detta går att uppnå. Där har kommunen lyckats att minska kostnaderna per invånare för försörjningsstöd med 36 procent. Detta hade i Malmö inneburit att över 360 miljoner kronor hade frigjorts och kunnat överföras till välfärden. Vi är fast beslutna om att nå målet, och utvecklar därför ny politik.

 

Inför valet 2022 har Malmömoderaterna tillsatt en reformgrupp som ska ta fram förslag för att ta tag i samhällsproblemen i Malmö. Tillsammans med att få stopp på mord och sprängningar, är en återupprättad arbetslinje mest akut. För att ha genomförbara förslag redo vid ett maktskifte, och inte låta en utdragen utredningsapparat sänka reformtempot, kommer reformgruppens arbete med jobbreformer förstärkas av Oliver Rosengren, moderat kommunalråd och nämndordförande med ansvar för arbetsmarknad, socialtjänst, flyktingmottagande och vuxenutbildning i Växjö.

 

Gymnasieexamen är den bästa försäkringen mot arbetslöshet. Det rapporterades nyligen i Kvällsposten om hur Växjö har arbetat målmedvetet för att insatser som möter unga ska ha som huvudsakligt fokus att fler rustas med gymnasieexamen. Unga som söker försörjningsstöd vägleds där till reguljär vuxenutbildning för att slutföra gymnasiestudierna. Gymnasiestuderande som söker kommunens garantijobb för sommarloven, men saknar godkända betyg, möts av villkoret att jobbet kombineras med sommarskola. Det är exempel på lokala reformer som kan rusta Malmös unga mot utanförskap.

 

Socialdemokraternas bidragspolitik fräter på tillit, sammanhållning och trygghet. Malmömoderaternas alternativ är att återupprätta arbetets ära med lokala jobbreformer, att göra arbetslinjen till kyrkan mitt i byn för socialtjänsten och sätta välfärd före bidrag. Efter maktskiftet 2022 ska vi vara redo att vända Malmö uppåt med reformer som river upp problemen med rötterna.

 

Torbjörn Tegnhammar (M)

Oppositionsråd Malmö

 

Helena Nanne (M)

2:e vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden

 

Oliver Rosengren (M)

Kommunalråd Växjö