Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Årets julklapp blev en käftsmäll

Anna Jähnke (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne (M).Foto: PRESSBILD
Tillväxtverkets nedskärning av affärsutvecklingscheckar riskerar att sänka produktiviteten och öka arbetslösheten i Skåne, skriver Anna Jähnke (M).Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Tillväxtverket har sent på året meddelat att de slaktar det nationella anslaget till affärsutvecklingscheckarna från 90 till 25 miljoner kronor. För Skånes del innebär detta en minskning från 20 miljoner i år till 3,6 miljoner 2020, skriver det skånska regionrådet Anna Jähnke (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Tillväxtverket avser slakta det nationella anslaget för affärsutvecklingscheckar från 90 miljoner kronor till 25 miljoner. För Skånes del kommer det innebära att vi går från en budget på 20 miljoner kronor 2019 till 3,6 miljoner 2020. Detta utan förvarning, ingen plan för nedtrappning och väldigt nära inpå nästa år. 

 

Nedskärningen riskerar att sänka produktiviteten och öka arbetslösheten i Skåne. Detta i ett läge då den offentliga ekonomin redan är hårt ansträngd. Vi behöver fler företag som skapar arbetstillfällen och som därigenom ökar skattebasen, minskar bidragsberoendet och utanförskapet. Därför är Tillväxtverkets nedskärning samhällsekonomiskt feltänkt. 

 

Skåne har en svagare ekonomisk utveckling än övriga storstadsregioner i Sverige. Utvecklingen kan till viss del förklaras av att stora företag lämnat regionen eller minskat sin verksamhet och att här finns färre stora kunskaps- och teknikintensiva företag än exempelvis Stockholm.

 

Dessutom är alltför många skåningar arbetslösa. Sysselsättningsutvecklingen i länet är visserligen stark, men den växer i samma takt som befolkningen vilket innebär att förvärvsgraden inte ökar. 

 

Denna utveckling går att vända. Här behövs många olika typer av åtgärder där stat, region, kommuner och näringsliv krokar arm. 

 

Tillväxtverkets medel till affärsutvecklingscheckar fördelas av Region Skåne och hanteras i ett brett partnerskap med flera företagsfrämjande organisationer och går till företag som växer och som satsar internationellt eller inom digitalisering. Det företag som beviljas medel måste självt matcha med lika mycket så att varje satsad skattekrona växlas upp. Från 2005 till och med 2019 har 171 miljoner kronor fördelats till 713 skånska företag – med företagens medfinansiering blir summan minst 342 miljoner.

 

Den utvärdering som gjordes av företag som fått affärsutvecklingscheckar 2005-2016 visar att modellen är framgångsrik och att checkföretagen bidragit till att öka sysselsättningen i Skåne. Många företag kommer in med ansökningar, vilket är ett kvitto på affärsutvecklingscheckarnas goda rykte.

 

Planerna för fortsatta framgångsrika satsningar 2020 är långt gånga. Region Skåne har satt en plan och struktur för 2020, inkluderat nytt informationsmaterial, ny kampanj och ett ökat fokus på en breddad regional spridning för att nå fler kommuner och fler kvinnliga Vd:ar. Det finns dessutom en lång kölista på bolag som avser att söka. 

 

Men nu hotas planerna för 2020 och hela modellen med affärsutvecklingscheckar. I december kom nämligen besked från Tillväxtverket att de slaktar budgeten. 

 

Tidpunkten för nedskärningen kunde knappast vara sämre. Den 13 december lanserade regeringen den nya utvecklade export- och investeringsstrategin där stort fokus läggs på vikten av att fler små och medelstora företag måste kunna, våga och vilja exportera. Det regionala exportfrämjandets fortsatta roll i att stötta små och medelstora företag i denna utveckling poängteras som särskilt viktig som strategisk målsättning. Satsningar som nämns är bland annat att fortsätta stödja företags förberedelser till internationalisering – precis det som affärsutvecklingscheckarna används till i Skåne.

 

Regeringens försök att göra nödvändiga förändringar av Arbetsförmedlingen har havererat och skjuts nu på framtiden. Det är ansvarslöst att på det här sättet skapa en stor ovisshet på arbetsmarknaden. Många skånska kommuner känner nu stor oro över vad detta kommer innebära.

 

Att i detta läge komma med besked om nedskärning av medel till affärsutvecklingscheckar är synnerligen olämpligt. 

 

Jag vänder mig direkt till regeringen med frågan: Kommer regeringen tillåta Tillväxtverkets feltänkta ambition att nedmontera de framgångsrika affärsutvecklingscheckarna? 

 

Anna Jähnke (M)

Regionråd i Skåne och ordförande i regionala utvecklingsnämnden