Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö. Foto: TOMAS LEPRINCETorbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö. Foto: TOMAS LEPRINCE
Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö. Foto: TOMAS LEPRINCE
Fredrik Sjögren (L), gruppledare i Malmö. Foto: PressbildFredrik Sjögren (L), gruppledare i Malmö. Foto: Pressbild
Fredrik Sjögren (L), gruppledare i Malmö. Foto: Pressbild
Torsten Elofsson (KD), ordförande Kristdemokraterna i Malmö. Foto: PressbildTorsten Elofsson (KD), ordförande Kristdemokraterna i Malmö. Foto: Pressbild
Torsten Elofsson (KD), ordförande Kristdemokraterna i Malmö. Foto: Pressbild
Niels Paarup-Petersen (C), gruppledare Malmöcentern. Foto: PressbildNiels Paarup-Petersen (C), gruppledare Malmöcentern. Foto: Pressbild
Niels Paarup-Petersen (C), gruppledare Malmöcentern. Foto: Pressbild

Arbetarpartiet (S) har övergivit arbetarstaden

Publicerad

Med Sveriges största utanförskap och ofta högsta arbetslöshet är det hög tid för arbetarstaden Malmö att återta arbetets värde, skriver Alliansen i Malmö på 1 maj.

När Socialdemokraterna i Malmö idag samlas för att åter ge sig ut för att demonstrera är skillnaderna mellan i dag och Per Albin Hanssons dagar många. Deltagarna blir allt färre och budskapet är ett annat. För femtio år sedan höjdes arbetarpartiets röster för arbete och den gemenskap det medförde. I dag demonstrerar karriärpolitiker och identitetsvänstern plikttroget, men slagorden om arbetets värde har tystnat. Istället tågar de igenom ett Malmö där omkring var tionde medborgare permanent lever på social akuthjälp.

 

Malmö består av tusentals människor som inte vill något annat än jobba men som i dag är fast i ett långvarigt bidragsberoende. Grunden till Malmös utanförskap ligger i en politisk ovilja att ta tag i problemen. Kravlösa och generösa bidragssystem har gjort att det lönar sig mer att gå på bidrag och arbeta svart än att utbilda sig och skaffa ett jobb.

 

Alliansens grundsyn är att det alltid ska löna sig att arbeta. Därför är det viktigt med jobbinsatser från dag 1 med krav på aktivt jobbsökande och ett utökat antal praktikplatser som leder till jobb. Kommunens egna interna granskning har visat att i 19 av 45 granskade fall betalas försörjningsstöd ut trots bristande dokumentation. I flertalet fall felaktigt eller på grund av fusk. I ett alliansstyrt Malmö ligger fokus på välfärdens kärna och det innebär att felaktiga utbetalningar, oavsett orsak, alltid måste åtgärdas. Vi måste vända den trend som gjort äldreomsorgen och skolan till de stora förlorarna, eftersom resurserna idag går till bidrag snarare än till välfärd.

 

Bidragsberoendet gör att det finns delar av vår stad där fler går på bidrag än vad som går till jobbet. Samtidigt erbjuds barnen i dessa områden ofta betydligt sämre skolor än barn i andra delar av staden. På vissa skolor i Malmö klarar inte ens hälften av eleverna i årskurs nio att läsa, räkna och skriva på godkänd nivå. Malmö behöver tydliga satsningar på skolan, rektorerna och lärarna i utanförskapsområdena, bland annat genom högre lön, karriärmöjligheter och ordning och reda i skolan.

 

Malmö byggdes som en stad för alla. För dem som föddes här och för dem som flyttade hit för arbetets möjligheter. På arbetsplatserna svetsades både kvalitet och gemenskap samman. I varven byggdes mer än bara skepp – man byggde en stad. Men arbetarpartiet Socialdemokraterna blev ett bidragsparti. Utanförskapet har skapat en splittrad stad. Nu behöver Malmö en nystart. Där värderingarna om plikt och arbete som en gång byggde staden starkt åter får styra. Där jobb ersätter bidragsberoende och där trygghet ersätter utanförskap. 

 

Det är tid för alliansen i Malmö.

 

Torbjörn Tegnhammar (M) 

 

Fredrik Sjögren (L) 

 

Torsten Elofsson (KD)

 

Niels Paarup-Petersen (C) 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag