Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arbetarpartiet (S) har övergivit arbetarstaden

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.Foto: TOMAS LEPRINCE
Fredrik Sjögren (L), gruppledare i Malmö.Foto: Pressbild
Torsten Elofsson (KD), ordförande Kristdemokraterna i Malmö.Foto: Pressbild
Niels Paarup-Petersen (C), gruppledare Malmöcentern.Foto: Pressbild

Med Sveriges största utanförskap och ofta högsta arbetslöshet är det hög tid för arbetarstaden Malmö att återta arbetets värde, skriver Alliansen i Malmö på 1 maj.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När Socialdemokraterna i Malmö idag samlas för att åter ge sig ut för att demonstrera är skillnaderna mellan i dag och Per Albin Hanssons dagar många. Deltagarna blir allt färre och budskapet är ett annat. För femtio år sedan höjdes arbetarpartiets röster för arbete och den gemenskap det medförde. I dag demonstrerar karriärpolitiker och identitetsvänstern plikttroget, men slagorden om arbetets värde har tystnat. Istället tågar de igenom ett Malmö där omkring var tionde medborgare permanent lever på social akuthjälp.

 

Malmö består av tusentals människor som inte vill något annat än jobba men som i dag är fast i ett långvarigt bidragsberoende. Grunden till Malmös utanförskap ligger i en politisk ovilja att ta tag i problemen. Kravlösa och generösa bidragssystem har gjort att det lönar sig mer att gå på bidrag och arbeta svart än att utbilda sig och skaffa ett jobb.

 

Alliansens grundsyn är att det alltid ska löna sig att arbeta. Därför är det viktigt med jobbinsatser från dag 1 med krav på aktivt jobbsökande och ett utökat antal praktikplatser som leder till jobb. Kommunens egna interna granskning har visat att i 19 av 45 granskade fall betalas försörjningsstöd ut trots bristande dokumentation. I flertalet fall felaktigt eller på grund av fusk. I ett alliansstyrt Malmö ligger fokus på välfärdens kärna och det innebär att felaktiga utbetalningar, oavsett orsak, alltid måste åtgärdas. Vi måste vända den trend som gjort äldreomsorgen och skolan till de stora förlorarna, eftersom resurserna idag går till bidrag snarare än till välfärd.

 

Bidragsberoendet gör att det finns delar av vår stad där fler går på bidrag än vad som går till jobbet. Samtidigt erbjuds barnen i dessa områden ofta betydligt sämre skolor än barn i andra delar av staden. På vissa skolor i Malmö klarar inte ens hälften av eleverna i årskurs nio att läsa, räkna och skriva på godkänd nivå. Malmö behöver tydliga satsningar på skolan, rektorerna och lärarna i utanförskapsområdena, bland annat genom högre lön, karriärmöjligheter och ordning och reda i skolan.

 

Malmö byggdes som en stad för alla. För dem som föddes här och för dem som flyttade hit för arbetets möjligheter. På arbetsplatserna svetsades både kvalitet och gemenskap samman. I varven byggdes mer än bara skepp – man byggde en stad. Men arbetarpartiet Socialdemokraterna blev ett bidragsparti. Utanförskapet har skapat en splittrad stad. Nu behöver Malmö en nystart. Där värderingarna om plikt och arbete som en gång byggde staden starkt åter får styra. Där jobb ersätter bidragsberoende och där trygghet ersätter utanförskap. 

 

Det är tid för alliansen i Malmö.

 

Torbjörn Tegnhammar (M) 

 

Fredrik Sjögren (L) 

 

Torsten Elofsson (KD)

 

Niels Paarup-Petersen (C)