Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är uttag ur LKF bra fördelningspolitik, MP?

Jesper Sahlén (V), ledamot i Lunds kommunfullmäktige.Foto: PRESSBILD

Ett vinstuttag ur allmännyttan LKF försämrar bolagets förutsättningar att bygga nya lägenheter i Lund, skriver Vänsterpartiets fullmäktigeledamot Jesper Sahlén.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För sex månader sedan sa Miljöpartiet i Lunds kommunfullmäktige att det var ”usel fördelningspolitik” att genomföra ett extra vinstuttag ur LKF istället för att höja skatten. Sex månader senare föreslår de nu, i en överenskommelse med de styrande borgerliga partierna, att plocka ut 30 miljoner kronor per år ur just LKF! 

I gengäld får de några pendlarparkeringar och att Höje å-dalen ska bli kommunalt naturreservat. Två politiska förslag som det faktiskt redan fanns en majoritet för i kommunfullmäktige.

I november, när de borgerliga senast föreslog att plocka ut mer vinst ur LKF, sa Miljöpartiets kommunalråd Karin Svensson Smith så här: ”En utdelning från LKF för att täcka underskottet i kommunens budget skulle innebära en omfördelning från människor som bor i hyreshus till alla oss andra. Det är en omfördelning åt fel håll. Även inom LKF behövs nya investeringar; finns det överskott är det bättre att använda medlen till det, i stället för att täcka underskott för de som inte vill höja skatten.

 

Efter Miljöpartiets tvära vändning är det dags för Karin Svensson Smith att besvara följande frågor: På vilket sätt är ett ökat vinstuttag ur LKF bättre fördelningspolitik i dag än vad det var för sex månader sedan? Har LKF:s behov av investeringar minskat under de sex senaste månaderna och i så fall på vilket sätt?

 

De borgerliga partierna brukar motivera vinstuttaget med att alla Lundabor äger LKF (genom Lunds kommun) och att det därmed är rimligt att plocka ut vinster ur bolaget. Men syftet med allmännyttiga bostadsbolag är att barn och vuxna ska kunna bo bra, i trivsamma bostäder, till rimliga hyror – syftet är inte att ”rädda” det ekonomiska resultatet i kommunens budget.

 

Ett vinstuttag ur LKF försämrar bolagets förutsättningar att bygga nya lägenheter och att göra nödvändiga investeringar i befintligt bestånd. Den absoluta merparten av LKF:s inkomster kommer från hyresgästernas hyror och ett ökat vinstuttag påverkar därmed givetvis hyresgästerna negativt, förr eller senare.

 

De borgerliga vill plocka ut pengar ur LKF i stället för att höja skatten. Men ett sådant extra vinstuttag kan faktiskt likställas med en dubbelbeskattning av LKF:s hyresgäster eftersom hyresgästerna tvingas bidra med mer till Lunds välfärd än andra lundabor. Kostnaden per hushåll skulle bli mindre, och mer rättvist fördelad, ifall pengarna togs in via skatten. Med inkomstskatten bidrar alla Lundabor utifrån inkomstnivå – med den modell som Lunds högerstyre tillsammans med Miljöpartiet nu förordar betalar LKF:s hyresgäster en orimligt stor andel av vår gemensamma välfärd.

 

Vänsterpartiet har kämpat emot detta sätt att dubbelbeskatta LKF:s hyresgäster varje gång någon lagt förslag om det – och de flesta gånger har vi vunnit kampen. Vi kommer att fortsätta kämpa emot detta och liknande idéer, även efter att Miljöpartiet har svikit i frågan.

 

Lundaborna och LKF:s hyresgäster kan känna sig trygga med att Vänsterpartiet står fast vid att det är bättre att höja kommunalskatten så att alla lundabor är med och bidrar efter förmåga, i stället för enbart LKF:s hyresgäster.

 

Jesper Sahlén (V)

Ledamot i Lunds kommunfullmäktige